fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Fontex får användas vid depression hos barn

Publicerad: 6 juni 2006, 10:58

Läkemedlet Fontex (fluoxetin) ska kunna användas för att behandla depression hos barn och ungdomar som är äldre än åtta år, enligt ett uttalande från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA.


EMEA uttalar sig positivt om att använda fluoxetin även på barn efter en rekommendation från den vetenskapliga kommittén CHMP. Enligt kommittén visar studier att preparatet har effekt mot medelsvår och svår depression även i denna åldersgrupp.

Men fluoxetin, som i andra länder marknadsförs som Prozac, ska bara användas tillsammans med psykologisk behandling hos patienter där sådan behandling inte givit någon effekt, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket. Om läkaren inte konstaterat någon klinisk nytta av preparatet efter nio veckor bör behandlingen omprövas.

Dessutom ska tillverkaren, Eli Lilly, göra ytterligare studier för att se vilken effekt som läkemedlet kan ha på testiklar, sexuell utveckling och tillväxt.

SSRI-preparatet Fontex är godkänt hos vuxna för behandling av egentlig depression, tvångssyndrom och bulimi.

Liksom för andra läkemedel av samma typ har det kommit rapporter om ökad förekomst av självmordsbeteende och självdestruktivitet, konstaterar Läkemedelsverket. Enligt myndigheten måste därför sjukvårdspersonal och anhöriga vara uppmärksamma på om patienterna visar sådana symtom.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev