Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

För få kvinnor undersöks med ultraljud för hjärtsvikt

Publicerad: 23 maj 2006, 12:37

Om en kvinna har förtjockad hjärtmuskel är hennes risk för allvarlig hjärtsvikt sju gånger högre än om tjockleken är normal. Det visar en ny avhandling som gjorts vid Karolinska institutet.


Att undersöka tjockleken på hjärtmuskeln kan göras med en ultraljudsundersökning, men denna metod är underutnyttjad särskilt när det gäller kvinnor, enligt avhandlingen.

Forskaren Märit Mejhert vid Karolinska institutets institution för kliniska vetenskaper, som ligger vid Danderyds sjukhus, har undersökt behandling och prognos för kvinnor och män med hjärtsvikt. Resultaten presenteras i hennes doktorsavhandling som hon lägger fram i dag, tisdagen den 23 maj.

I avhandlingen har sammanlagt nära 500 patienter med hjärtsvikt deltagit. I den första studien, där 279 patienter deltog, kunde Märit Mejhert visa att 55 procent av kvinnorna och 68 procent av männen undersökts med hjärtultraljud. I den andra studien, där 208 patienter var med, visade det sig att kvinnor som hade förhöjd hjärtmuskelmassa löpte sju gånger så stor risk för allvarlig prognos än kvinnor utan förtjockad hjärtmuskel.

Sedan tidigare är det känt att ökande tjocklek i hjärtmuskeln är ett tecken på allvarlig prognos vid högt blodtryck och nu finns det alltså nya data som visar att denna förtjockning är en riskfaktor också vid hjärtsvikt.

Enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet har man hittills räknat med att nedsatt pumpförmåga i hjärtat är den viktigaste faktorn när det gäller att hitta sviktpatienter med ökad risk - både bland män och kvinnor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev