Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

För lite hjälp till psykiskt sjuka

Publicerad: 20 juni 2013, 07:15

Foto: Photos.com.

Bara hälften av vårdcentralerna i landet uppger att de kan möta behovet från patienter som lider av psykisk ohälsa.


Personer som söker hjälp för depression och ångestsyndrom får bara vid sex av tio vårdcentraler genomgå en kroppsundersökning eller provtagning. Hälften av alla vårdcentraler har också mindre än en heltidstjänst för psykologisk behandling. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen har gjort.

Enligt Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm behöver tillgången till hjälp för personer med psykisk sjukdom öka.

– Vi förväntar oss kraftfulla åtgärder för att personer med psykisk sjukdom ska få ökad tillgång till vård och att den höga dödligheten i kroppsliga sjukdomar som finns i denna grupp ska minska, säger han i ett pressmeddelande.

En nationell utvärdering har visat att kvinnor med en allvarlig psykisk störning kan dö 15 år i förtid om de drabbas av kroppsliga sjukdomar som behandlas framgångsrikt i den övriga befolkningen. För män med en allvarlig psykisk störning kan livet kortas med 20 år.

Förutsättningar att hjälpa personer med psykisk ohälsa ser olika ut i landet. Skillnaderna mellan regionerna är stora. Stockholms län har 60 legitimerade psykoterapeuter per 100 000 invånare medan Västernorrland och Jönköping har 20 per 100 000 invånare.

På en av fem vårdcentraler kan man inte få kognitiv beteendeterapi, KBT.

Tre av tio vårdcentraler har infört Socialstyrelsens riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom. En av tio vårdcentraler uppger att det har lett till konkreta förändringar.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev