fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

För många klarade tentorna

Publicerad: 7 juli 2020, 06:24

KI arbetar med att ordna fram studieplatser.

Foto: Getty Images

UPPDATERAD. Ett femtiotal läkarstudenter riskerar att nekas fortsätta studera på Karolinska institutet i höst. Detta då ovanligt många har klarat sina omtentor under coronapandemin, när tentorna gjordes på distans.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Universitet räknar med ett visst bortfall varje år, och när det bortfallet nu uteblivit finns studenter som kanske inte får plats, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har aldrig varit med om det här. Det är en förfärlig situation för våra studenter, och den drabbar dem enormt med tanke på studiestödet och om de har en studentbostad, säger lektor Marie Dahlin, ansvarig för läkarprogrammet på KI, till tidningen.

KI arbetar nu med att ordna fram studieplatser. Ett problem är den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) som hålls på vårdcentraler eller annan klinisk inrättning. Pandemin har gjort det svårt att anordna fler VFU-platser i Stockholm. Om fler platser kan ordnas kommer de att lottas ut bland studenterna som står i kö.

KI har inte hunnit analyserat varför fler studenter klarar omtentor när de görs på distans. Marie Dahlin nämner för Dagens Medicin tre saker som skiljer sedan tidigare:

■ KI har sedan en tid satt in extra resurser för att stödja studenter för att på så sätt öka andelen som fullföljer programmet.
■ Flera än vanligt har under senare tid valt att göra omtentor eller på andra sätt kompletterat sin utbildning med obligatoriska moment som de tidigare inte genomfört.
■ Examinationer har sedan KI införde distansundervisning i mars genomförts digitalt, vilket förstås kan innebära andra förutsättningar.

– Man kan till exempel tänka sig att studenter som annars tyckt att det är tufft att skriva tenta i sal, hellre har gjort ett försök när det har blivit möjligt att göra det från hemmet. Flera har även godkänts på vissa av tentorna, men vi har inte hunnit analysera bakgrunden till detta, säger hon i ett mejl till Dagens Medicin.

KI kommer att titta närmare på orsakerna till den uppkomna situationen.

– Just nu ligger allt vårt fokus på att lösa problemen och försöka få fram platser till alla behöriga studenter på läkarprogrammet, säger Marie Dahlin.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev