tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

För mycket information överbelastade minnet

Publicerad: 12 september 2005, 08:52

Problem med korttidsminnet hos gamla människor är kopplat till svårigheter att sortera bort ovidkommande information, hävdar amerikanska forskare i Nature Neuroscience.


Äldre personer klagar ibland över att de lätt blir störda av saker i sin omgivning. Forskare vid University of California, USA, har i studier med funktionell magnetisk resonanstomografi, MR, dokumenterat skillnader mellan äldres och yngres förmåga att ignorera oviktig information.

Forskargruppen jämförde en grupp personer i åldern 19 till 30 år med 16 äldre mellan 60 och 77 år. Försökspersonerna fick se fyra bilder - två med ansikten och två med naturscenarier - och bads att komma ihåg antingen ansiktena eller naturbilderna. Därefter fick personerna frågan om ett visst ansikte eller en viss naturbild hade funnits bland dem som de hade sett.

Det visade sig att de äldres och de yngres hjärnor, generellt sett, arbetade lite olika. När de yngre personerna ombads att komma ihåg ansikten, hade de en ökad aktivitet i den del av hjärnbarken som är kopplad till bilder av ansikten och en minskad aktivitet i ett område kopplat till exempelvis naturbilder.

Även hos äldre personer sågs en ökning av aktiviteten i hjärnans "ansiktsbildsområde", men det var sämre beställt med nedtryckandet av den ovidkommande informationen. Det nedtryckandet fungerade sämre än hos de yngre försökspersonerna, eller inte alls. Motsvarande fenomen syntes när försökspersonerna uppmanades att koncentrera sig på naturbilderna i stället.

Forskarna tror att en bristande förmåga att sortera bort ovidkommande information gör att korttidsminnet fungerar sämre, det blir helt enkelt överbelastat med information.

Det var dock inte alla äldre försökspersoner, 6 av 16, som hade problem med att ignorera irrelevant information. Dessa hade heller inga problem med korttidsminnet och forskargruppen hoppas få svar på vad som skiljer dessa äldre från de övriga.  Studien publicerades den 11 september på Nature Neurosciences webbplats.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev