Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

För tyska läkare är svensk vård en dröm

Publicerad: 1 oktober 2014, 05:59

Mindre hierarkiskt, kortare dagar och färre patienter. Enligt ny forskning är läkares arbetsmiljö betydligt bättre i Sverige än i Tyskland.


”Du är en idiot! Varför anställde jag dig?” Överläkaren Sascha Wagner återberättar den utskällning som en av hans kollegor fick av en äldre kollega under de fyra år han jobbade i sitt födelseland Tyskland.

I dag är Sascha Wagner anställd vid Mora lasarett och blir inte speciellt förvånad när han får höra om den nypublicerade forskning som visar att tyska läkare upplever väsentliga skillnader i arbetsmiljön när de börjar jobba i Sverige.

Men även om utskällningar bidrar till en sämre arbetsmiljö i Tyskland är det inte det som Sascha Wagner först kommer att tänka på när han jämför de bägge länderna.

– När jag började som underläkare hade jag 20–30 patienter. En underläkare här har 9–10. Och om det krisar kanske 14 patienter.

I Sverige behöver han dessutom inte utföra alla de arbetsuppgifter som i Tyskland ligger på läkare som nålsättning, blodprovstagning och viss läkemedelsbehandling.

Och med fler arbetsuppgifter blir de tyska läkarnas arbetsdagar också längre. Mycket längre.

– Jag kom klockan sex och gick hem tio elva en vanlig arbetsdag. Det förväntas att man jobbar övertid, övertid, övertid. Och hierarkin gör att man måste göra det om man ska bli någonting. Vill du bli en överläkare? Då får du skärpa dig och inte klaga!

Corinna Baladi har precis börjat sin svenska ST i allmänmedicin och bekräftar även hon bilden av ett hierarkiskt tyskt vårdsystem.

– Om man frågar en överläkare får man dåligt samvete. De kan bli lite arga då de tycker att det borde vara klart för någon som har studerat medicin. De tar ingen hänsyn till hur det känns.

Var någonting bättre i Tyskland?

– Nej, faktiskt inte. Ingenting var bättre i arbetsmiljön. Kanske var väntetiderna till någon undersökning kortare, men det är ju för patienterna. För en läkare som jobbar så finns det ingenting som är bättre i Tyskland, säger hon.

Sascha Wagner anser att det ändå kom något positivt ur det tyska systemet då han som läkare fått mycket erfarenhet på kort tid. Samtidigt tycker han att den unga tyska läkaren blir väldigt ensam.

– Och jag tror att det blir mycket fel. Man får en inlärningskurva som man inte är medveten om och man ställer säkert till en hel del. Men det syns ingenstans, det är ingen som pratar om det. Å andra sidan blir man snabbare självständig och lär sig ta beslut.

När det kommer till administration har Sascha Wagner svårt att se den börda som hans svenska kollegor pratar om.

– Man måste fylla i ett och annat papper och skriva recept, men man har inte de krav på att upplysa patienten skriftligt och gå igenom finjusterade juridiska blanketter som man har i Tyskland.

Corinna Baladi tänker i framtiden arbeta som distriktsläkare i Sverige.

Sascha Wagner trivs med att kunna klippa gräset på sin fritid och att han och hans fru, som är sjukgymnast, kan kombinera familj och yrkesliv. Något som han menar få tyska akademikerpar kan.

– Jag har hus, jag har ledig tid. En glad fru. Jag har fått barn i fjol och nästa är på väg. Jag kommer inte att flytta tillbaka. Aldrig i livet, det är inte värt det.

Läs abstract till studien:

Ohlander med flera Working conditions and effort-reward imbalance of German physicians in Sweden respective Germany: a comparative study. Studien är publicerad online den 17 september i Int Arch Occup Environ Health och gjord av Ohlander m flera.

I studien har forskare i Tyskland jämfört 561 läkare som arbetar i Tyskland med 85 tyska läkare som arbetar i Sverige. Resultaten visar på stora skillnader i stress och arbetsmiljö till fördel för dem som arbetade i Sverige, bland annat hade de i snitt åtta timmar kortare arbetsvecka.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev