Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Föräldrar: Läkare hånskrattar åt barn som vårdas för cancer

Publicerad: 29 augusti 2007, 13:14

Hånade och utskällda. Tillsammans med Barncancerföreningen riktar nu flera familjer kritik mot personalens attityd på den barnonkologiska kliniken i Lund.


”Nu kan hon bli precis hur sjuk som helst. Hon kommer att dö i brinnande leukemi.”
Det sade plötsligt en läkare på den barnonkologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund till två föräldrar om deras cancersjuka dotter. Flickans behandling hade nyligen avslutats och föräldrarna hade precis börjat våga hoppas på att hon skulle bli helt frisk. Det senaste provet visade dock att dotterns vita blod­kroppar hade stigit kraftigt.

I en skrivelse till kliniken riktar nu flera anhöriga till cancer­sjuka barn stark kritik mot det be­mötande som de upplever sig ha fått av delar av klinikens personal. Skrivelsen har även stöd av Barncancerföreningen i Skåne.

– Det här är ingenting jag vill kommentera. Det här är en diskussion som vi vill föra med sjukhuset och inte i media, säger Billy Öjdefjäll, ordförande för Barncancerföreningen i Skåne.
Föräldrarna riktar ingen kritik mot det medicinska om­händer­tagandet. I stället är det be­mötandet, attityden hos klinikens läkare, som de är mycket kritiska till. Men kritiken handlar inte främst om enstaka ut­talanden, hur opassande de än må vara.

Plumpa och ironiska skämt
I stället beskriver föräldrarna, i en flera sidor lång redogörelse som Dagens Medicin tagit del av, den speciella attityd till patienterna och deras anhöriga som flera av klinikens läkare tycks ha. Dörrar in till patientrummen som rycks upp utan att någon knackar först. Läkare som inte låter de anhöriga komma till tals. Läkare som står och röker och skrattar utanför de rum där barnen vårdas. Men framför allt: Läkare som hånskrattar och berättar plumpa och ironiska skämt om barnens sjuk­domar och tillfrisknande.

– Det är en tuff värld för alla när det handlar om cancersjuka barn, även för dem som vårdar dessa barn, säger Irene Jakobsson, divisionschef för barnsjukvården vid Universitetssjukhuset i Lund.

– Men självfallet är det inte acceptabelt att bete sig på det här viset. Vi har träffat de aktuella föräldrarna men på grund av semestertider har vi inte hunnit prata med alla berörda ännu.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev