Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Föräldrar till barn med cancer får posttraumatisk stress

Publicerad: 13 december 2005, 10:02

Symtom på posttraumatisk stress är vanligt förkommande hos föräldrar till barn med cancer, både under behandlingen och flera år efter det att barnet överlevt sjukdomen, konstaterar amerikanska forskare.


Forskarna, vid Children´s Hospital of Philadelphia i USA, genomförde två studier. I den ena, publicerad i Journal of Clinical Oncology, undersöktes 119 mammor och 52 pappor. Alla hade barn som var under behandling för en cancersjukdom. Alla föräldrar utom en hade symtom på posttraumatisk stress, PTS.

I den andra studien, som nyligen publicerades i Journal of Family Psychology, beskrivs förekomsten av dessa symtom hos 98 par som var föräldrar till ett tonårsbarn som sedan i genomsnitt fem år tidigare hade avslutat en behandling för en cancersjukdom. Hos en majoritet av familjerna uppvisade åtminstone en av föräldrarna måttliga till svåra PTS-symtom.   Därför, skriver forskarna, bör sjukvårdspersonal vara uppmärksam på och rutinmässigt leta efter sådana symtom hos föräldrar till barn som genomgår en cancerbehandling.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev