onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Föräldrarna anmäler också ALB

Publicerad: 5 april 2012, 07:43

Foto: Johan Jeppson/Bildbyrån

Även föräldrarna till flickan som dog på Astrid Lindgrens barnsjukhus anmäler sjukhuset för att få veta hur hon fick tiopental


Föräldrarna skriver i sin anmälan till Socialstyrelsen att de fortfarande inte har fått en förklaring till att så stora mängder tiopental fanns i flickans kropp vid obduktionen. De vill att sjukhuset ska redogöra för vid vilka tillfällen som tiopental gavs och om sjukvårdspersonal har begått fel när det inte skrevs in i journal eller medicinlistor.

En intensivvårdssjuksköterska som vittnade i rätten berättade att hon varit med vid två tillfällen samma dag i september 2008 då två olika läkare gav flickan tiopental. Domstolen trodde på sjuksköterskan. Föräldrarna vill att de två läkarna ska höras om vad som hände när tiopental gavs den aktuella dagen. Uppgifter ur dokumentationen pekar mot att medlet gavs även den 11 och den 19 september.

Slutligen undrar vi om det är överensstämmande med vetenskap och beprövad erfarenhet att i mer än två år undanhålla information om ett givet läkemedel på det sätt som (intensivsjukvårdsjuksköterskans namn) har gjort och om inte sjukhuset kunnat agera för att denna information snabbare skulle komma oss och utredarna till del  skriver föräldrarna i anmälan enligt Läkartidningen.

Den barnläkare som friades i rättegången lämnade själv in en anmälan mot sjukhuset till Socialstyrelsen förra veckan. Hon anser att hon blev misstänkt för brott på grund av bristerna i journalföringen.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev