Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Föräldrars förbud mot vaccin utsatte barnen för ökad risk

Publicerad: 27 maj 2009, 11:54

Föräldrar som inte tillät sina barn vaccineras mot kikhosta utsatte dem för en kraftigt ökad risk att insjukna. Detta visar enligt amerikanska forskare att informationen om vacciners nytta måste bli ännu tydligare.


Forskare vid bland annat University of Colorado, USA, har i en fall-kontroll-studie undersökt hur stor ökad risk att insjukna som barn till föräldrar som inte accepterar en vaccination mot kikhosta löper, jämfört med barn som vaccineras.

I studien ingick 156 fall av kikhosta samt 595 matchade friska kontroller som plockats ur ett register från åren 1996 till 2007. Varje fall av kikhosta parades ihop med fyra matchade kontroller.

Bland dem som hade kikhosta fanns 18 barn till föräldrar som vägrat låta dem bli vaccinerade, alltså 12 procent. Av de 565 friska barnen i kontrollgruppen hade endast 3 procent vägrat gå med på vaccinering. Barn som inte vaccinerades på grund av att föräldrarna vägrade löpte alltså en ökad risk att få kikhosta jämfört med barn till föräldrar som accepterade en vaccination.

Forskarna menar att detta tyder på att det måste läggas mer kraft på att övertyga föräldrar om att nyttan med en vaccinering överväger riskerna.

Studien publiceras i juninumret av tidskriften Pediatrics.

Läs abstract:

Pediatrics 2009; 123: 1446-1451 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev