söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förändrad ägandebild i apotekskonceptet Foxfarmaci

Publicerad: 27 augusti 2009, 07:08

Läkarna som grundade Foxfarmaci har minskat sitt ägande i bolaget. Det understiger nu 50 procent. Frågan är om det är tillräckligt för att uppfylla kraven i den nya lagstiftningen.


Läkarna Laila Hellgren och Vilyam Melki som grundade Foxfarmaci har minskat sitt ägande i bolaget, till att understiga 50 procent. Med detta hoppas man undvika problem med de skrivningar i lagtexten som säger att förskrivare inte får ”utöva ett bestämmande inflytande över" personer som driver apoteksverksamhet.

– Vi har nu en mer rådgivande kapacitet i bolaget, vilket passar oss bra. Vi är ju kirurger och har vanliga jobb, säger Laila Hellgren.

Hur stor del av ett apotek en läkare får äga, eller vilken roll en läkare kan ha i ett sådant bolag är inte klarlagt, men Foxfarmacis ägare har gjort bedömningen att omfördelningen av ägandet räcker. Bakom bolaget står nu, förutom de båda läkarna och styrelseordförande Fredrik Skepp, en apotekare och en ekonom.

I slutet av augusti hade sju ansökningar om att få driva öppenvårdsapotek kommit in till Läkemedelsverket. Erica Hagblom, utredare på verkets inspektionsenhet, konstaterar att propositionen inte ger någon vägledning om hur ”ett bestämmande inflytande” ska tolkas i praktiken. Frågan om förskrivares och läkemedelstillverkares möjlighet att påverka apoteken är central, men Läkemedelsverket tänker inte förtydliga sig i nuläget.

– Först när vi sett en större skara ansökningar kan vi börja utarbeta en praxis. Det återstår att se vad vi kan säga längre fram i höst, säger Erica Hagblom.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev