Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förändrad specialitetsindelning efter remiss

Publicerad: 6 juli 2012, 12:33

Socialstyrelsens nya specialitetsindelning skiljer sig från förslaget på ett par punkter. Bland annat kommer handkirurgi inte att dela kunskapsbas enbart med ortopederna.


Thomas Wiberg, samordnare av läkarnas specialitetsindelning på Socialstyrelsen, berättar  att indelningen till stor del liknar förslaget. Men ett par mindre  förändringar har gjorts efter remissrundan, bland annat för handkirurgin.

– Enligt förslaget skulle handkirurgi bli en basspecialitet med  gemensam kunskapsbas med ortopedi, men nu blir det en egen  basspecialitet, säger han till Dagens Medicin.

Även beslutet kring neuroradiologi blev ett annat. Förslaget var att  det skulle bli en tilläggsspecialitet, men remissrundan gav en del  argument som gjorde att Socialstyrelsen backade. Specialiteten förblir  oförändrad.

Thomas Wiberg säger att det har varit svårt att ta hänsyn till alla  intressen. Till exempel består det nya systemet av 57 specialiteter, men  Socialstyrelsen fick förslag på ytterligare 20 stycken.

– Det har varit en stor utmaning att bestämma vilka vi ska  släppa in. Där måste man göra en avvägning. Det har varit både  spännande och svårt, säger Thomas Wiberg.

En annan utmaning har varit att skapa en indelning som fungerar i en  tid när den medicintekniska utvecklingen sker i rask takt.  För att  försäkra sig om att specialitetsindelningen är anpassad efter  verkligheten och de behov som finns vill Socialstyrelsen att den ses  över regelbundet.

– Att gå in och ändra för mycket i en specialitetsindelning gör det  svårt att ha en långsiktighet från professionens sida. Det är en  spännande avvägning, att ha ett system som kan finnas över tid och  samtidigt anpassa den efter förändringar, säger Thomas Wiberg.

De föreskrifter som reglerar specialitetsindelningen ska nu  revideras. Bland annat ska de nya kunskapsbaserna definieras och nya  målbeskrivningar författas.

De nya föreskrifterna börja gälla den 1 januari 2014. Samma dag  upphör möjligheten att ansöka om specialistbevis enligt den ST som  började gälla 1996.

Läs mer på Socialstyrelsens hemsida.

Relaterat material

Ny specialitetsindelning klar

Facket välkomnar specialitetsindelning

Kortare utbildning för akutläkare

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev