Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förändringen lämnar ingen oberörd

Publicerad: 30 oktober 2013, 06:30

Han är orolig för att arbetet ska bli lidande, hon ser det som en utveckling som inte kan stoppas.


Fredrik Rorsman är överläkare på gastroenterologen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han hämtar vid hissarna och leder oss in i sitt lilla pärmklädda krypin.

Han tycker att nätjournaler för patienterna är en dålig förändring. Det främsta argumentet är att journalen är ett av läkarnas viktigaste arbetsredskap. Alla uppgifter och spekulationer ska kunna skrivas in i journalen om man ska göra ett bra jobb, poängterar han.

– Men jag har bestämt mig för att inte låta det jag skriver styras av att patienten kan komma att läsa det i sin ensamhet, vi får inte börja nagga på det.

Han vill vara fri att notera misstankar om andra diagnoser i journalen, som en minnesanteckning för egen del eller en upplysning till sina kollegor.

Men är inte ”tidiga hypoteser” bra till det? undrar jag. Det som skrivs där ser ju inte patienten.

Men att den möjligheten finns känner Fredrik Rorsman inte till och det är han inte ensam om, ska det visa sig.

Hans motvilja handlar också om att varenda person i vården som loggar in i journalen blir synlig för patienten, med namn och befattning.

– Varför finns den funktionen? Den riskerar att skapa misstro mellan oss och patienterna eftersom det kan uppfattas som att vi läser journaler för vårt höga nöjes skull, men det har vi ju varken tid eller lust till.

Fredrik Rorsman tror att acceptansen för nyordningen kunnat bli högre om den förankrats bättre och informerats om mer.

Det håller Karin Larsson, överläkare på endokrinologen, med om. Men hon är mindre negativ till själva­ idén.

– Jag tror att utvecklingen går åt det här hållet. Jag vet att många patienter uppskattar att kunna läsa sin journal men jag får sällan kommentarer om det. Det jag märker mest är att de tittat på sina labbvärden.

Varken hon eller kollegor hon frågat tycker att nätjournalerna ställt till problem i arbetet.

– Jag har bara haft en patient som hört av sig och varit missnöjd sedan det startade. Och hon hade beställt ut en papperskopia på journalen, säger Karin Larsson.

Patienter som känt sig missförstådda av vården har alltid begärt ut sina journaler, påpekar hon. Därför sitter det i ryggraden att alltid skriva så att hon kan stå för det.

Karin Larsson har inte heller hört talas om möjligheten att skriva in tidiga hypoteser dolt för patienterna. Hon klickar runt i en journal utan att hitta rätt. När hon dagen därpå fått veta hur man gör – det finns som ett sökord i journalmallen – mejlar hon att ingen av läkarsekreterarna hon fikat med på rasten stött på någon läkare som använt funktionen.

Mest kritisk är hon till att patienterna snart ska kunna ta del även av osignerat material.

– Man måste kunna rätta fel och redigera anteckningar innan patienten läser så det inte blir onödiga missförstånd.

Relaterat material

Patienter ska få läsa osignerat direkt

Patienter gillar kritiserad nätjournal

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News