fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förbud att återanvända engångsvisir

Publicerad: 3 juli 2020, 12:48

Ett beslut från Arbetsmiljöverket för hemtjänsten i Sunne kommun innebär ett förbud mot att återanvända engångsvisir.

Ämnen i artikeln:

Region VärmlandCoronakrisen

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se


Arbetsmiljöverket förbjuder från och med 8 juli Sunne kommun att återanvända de engångsvisir som använts av hemtjänstpersonal i Gräsmark för att skydda sig mot coronavirus, rapporterar P4 Värmland.

Beslutet är inte generellt utan gäller enbart för arbetsgivaren Sunne kommun. Däremot är effekten av EU:s CE-märkningsregler sådana att skyddsutrustning som är CE-märkt för engångsanvändning ska enbart användas en gång och inte återanvändas. De produktreglerna gäller generellt för alla arbetsgivare.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion via telefonkonferens 11 juni på Gräsmarkens hemtjänst i Sunne framkom att engångsprodukten VM-1444 i flera fall rengörs och återanvänds i strid med tillverkarens anvisningar.

"Produkten är framtagen som en engångsprodukt och har inte testats utifrån att den ska återanvändas, uppgifter om hur produkten ska rengöras saknas därför i bruksanvisningen", skriver Arbetsmiljöverket i en underrättelse om förbud.

Ingemar Hallén, smittskyddsläkare och verksamhetschef, Smittskydd Värmland, uppger i en mejlintervju med Dagens Medicin att Smittskydd Värmland valt att inte uttala sig specifikt om enskilda visir.

– Vi har alltså inte uttalat oss om just det visir man syftar på i detta ärende.
I våra råd har vi utgått i första hand från funktionen på visiret, det vill säga dess förmåga att skydda den som bär det mot droppar och stänk mot ögon, näsa och mun.

Ingemar Hallén betonar att grundkrav på visir är att visiret ska täcka hela ansiktet och sitta stadigt. Det får bara användas om det är helt och sikten är klar.

– Vi ser helst att det är ett godkänt visir förstås. Till en början under pandemin när vi inte hade tillgång till den mängd skyddsutrustning som behövdes var vi tvungna att använda icke-godkända visir. Vi bedömde att dessa visir var bättre att använda än inget alls. Det viktigaste är att visiret skyddar väl och sitter stabilt. Vissa tillverkare av engångsvisir har ansökt till Arbetsmiljöverket och fått sina visir godkända för flergångsanvändning.

Vet du i vilken utsträckning det förekommit återanvändning av engångsvisir?
– Jag har för stunden ingen överblick över det.

Har ni i regionen i dag tillgång till tillräckligt mycket skyddsutrustning?
– Region Värmland har i nuläget en stabil tillgång. Exakt hur det ser ut i alla kommuner har jag ingen uppgift på nu men det finns en materielgrupp i Region Värmland där man har kontinuerlig dialog med kommunerna om det. Kommunerna beställer själva sin utrustning men nämnd materielgrupp är stöd till kommunerna och kan ge råd eftersom utbudet av olika produkter är stor. I ett tidigare skedet delade man även materiel med en del kommuner om de hade svårt att få tag på viss skyddsutrustning.

Har Smittskydd Värmland någon synpunkt på Arbetsmiljöverkets beslut?
– Om det skulle leda till att man inte har tillgång till några visir alls vore det förstås olyckligt men så tror jag inte att det blir i dagsläget. Det är flera aspekter att ha med i en helhetsbedömning av ett visir. Förutom aspekten engångs- respektive flergångsvisir så är det viktigt att det är så funktionellt som möjligt, det vill säga att det täcker hela ansiktet och sitter stadigt, skriver Ingemar Hallén.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev