Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förbund förskräckt över bälteslagda barn

Publicerad: 13 september 2013, 10:51

Foto: Photos.com

Hur ser autismkompetensen ut på den bup-klinik där barn isoleras, bältesläggs och tvångsmedicineras? Det undrar Autism- och Aspergerförbundet förskräckt i ett öppet brev.


Under veckan skrev DN om en bup-klinik i Stockholm där flera anställda anmält den egna kliniken till Inspektionen för vård och omsorg, i rädsla för att den kanske bryter mot lagen.

Autism- och Aspergerförbundet konstaterar med förskräckelse att i sex av åtta fall som beskrivits så handlar det om barn med autismspektrumtillstånd. Bland annat utsattes en trettonåring med autism och en utvecklingsnivå motsvarande en treåring för bältesläggning. Ett annat barn med autismspektrumtillstånd blev bälteslagt 18 gånger på en och en halv månad, enligt anmälarna.

Förbundet ifrågasätter om bup-kliniken har den autismspecifika kompetens som behövs.

De framhåller bland annat att barnen bör få en ordentlig bedömning av sin faktiska kommunikationsförmåga, att det finns kommunikationsstöd som kan anpassas individuellt och att det finns framgångsrika lågaffektiva metoder för att bemöta problemskapande beteenden och samtidigt undvika kränkande och farliga situationer.

Relaterat material

Anställda slår larm om inspärrade barn

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev