Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förbund kritiskt till snabbutbildning

Publicerad: 13 oktober 2015, 06:36

LSF riktar kritik mot beslutet att Region Jämtland Härjedalen ska snabbutbilda medicinska sekreterare för att täcka upp personalbristen.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland Härjedalen

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om medicinska sekreterare som rasar mot att en snabbutbildning på 13 veckor kan likställas med två års yrkesutbildning, och ska täcka upp för personalbristen inom yrkeskåren. Nu reagerar även Läkarsekreterares och sjukvårdsadministratörers förbund, LSF.

– Det finns faktiskt inget ledigt jobb ute om man går in och tittar på arbetsförmedlingen. De är skyldiga att lägga ut lediga jobb på arbetsförmedlingen, mig veterligt i alla fall, fortfarande måste offentliga arbetsgivare göra det, säger Helena Zander Ögren, förbundsordförande, till Dagens Medicin.

Helena Zander Ögren menar att pensionsavgångar inte är hela sanningen, då dessa har varit väntade en längre tid. Hon anser att landstinget hade kunnat satsa på fasta utbildningsplatser, förutom de distansutbildningar som finns i dag.

Förbundet ser även problem när de snabbutbildade medicinska sekreterarna ska ha lönesamtal, klättra i karriären eller söka jobb i en annan region.

– Man målar in dessa personer i ett hörn, det är ingen annan som kommer att vilja anställa någon som inte gått den tvååriga utbildningen. De är fast i regionen, säger Helena Zander Ögren.

För att lösa personalfrågan den närmsta tiden föreslår förbundet att regionen kan använda sig av externa företag som sysslar med medicinsk administration.

– Journalskrivning är en bulkvara som du kan outsourca, du behöver inte sitta precis bredvid mottagningen och skriva journaler, det kan du göra var som helst. Det finns även de som jobbar hemma på distans.

Relaterat material

Snabbutbildning får sekreterare att rasa

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev