Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förbund protesterar mot att tekniker får receptarieleg

Publicerad: 31 mars 2015, 12:54

När Socialstyrelsen beviljar apotekstekniker från andra länder svensk receptarielegitimation äventyras patientsäkerheten, anser Sveriges Farmaceuter som har bjudit in myndigheter till ett möte om det.


Apotekstekniker från Tyskland, Holland och Danmark har av Socialstyrelsen beviljats receptarielegitimation i Sverige, skriver Sveriges Farmaceuter i ett pressmeddelande.

Förbundet vänder sig kraftigt mot det.

De yrken som Sveriges Farmaceuter anser vara likvärdiga med yrket som apotekstekniker i Sverige är PTA i Tyskland och Holland och farmakonom i Danmark. Till skillnad från receptarieexamen krävs inte högskolestudier för PTA- eller farmakonomexamen.

När apotekstekniker får svenska receptarielegitimationer innebär det att de får samma befogenheter som både receptarier och apotekare har. Skälet till det är att receptarier och apotekare har samma behörighet i Sverige. Teknikerna har dock en kortare studietid än apotekarna som läser fem år och receptarierna som läser tre år. En person med receptarie- eller apotekarlegitimation får expediera recept, vilket en apotekstekniker inte får.

”Genom att bevilja europeiska apotekstekniker receptarielegitimation i Sverige riskerar vi också att kraftigt sänka kompetensen på svenska apotek, då många apotek under vissa öppethållandetimmar bemannas med endast en farmaceut. I det fall denne i grunden är en PTA, finns uppenbara patientsäkerhetsrisker”, skriver Sveriges Farmaceuter.

Sveriges Farmaceuter bjuder nu in myndigheter och representanter för ett möte om detta i maj.

Relaterat material

De JO-anmäler farmakonombeslut

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev