Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Förbund vill att läkemedel bara tillåts på apotek

Publicerad: 25 augusti 2014, 13:18

Fackförbunden vill se ytterligare begräsningar för receptfritt i allmän handel. Det ena förbundet inom farmaciområdet anser att läkemedelsförsäljning utanför apotek bör förbjudas helt.


Förra veckan föreslog Läkemedelsverket att försäljning av paracetamol endast ska tillåtas på apotek. Från farmaceuthåll väckte förslaget applåder.

När Dagens Apotek nu talar med de två fackförbunden inom farmaciområdet anser båda, Sveriges Farmaceuter och Unionen Farmaci och hälsa, att Läkemedelsverket bör gå vidare och se över fler receptfria läkemedel som säljs i vanliga butiker.

Carina Jansson, senior konsult på Unionen Farmaci och hälsa, anser att all försäljning av läkemedel utanför apotek bör förbjudas.

– Även om det är receptfria läkemedel så är de inte ofarliga så vår ståndpunkt är att alla läkemedel ska säljas på apotek, säger hon.

Bör man inte kunna lita på att människor kan ta till sig information som finns på förpackningar och i bipacksedlar och klarar av att hantera en del receptfria läkemedel?

– Jag tror inte att folk tänker på att de måste vara noggranna med doseringarna och läsa om hur de ska ta sina läkemedel.

Fast den risken finns väl även vid köp på apotek?

– Jo, fast på apoteken kan vi upptäcka när vi tar betalt om det är något som vi bör informera om. Till exempel ser vi ofta att kunder köper både Alvedon och Panodil och då blir det risk för överdosering.

Kristina Niemi, förbundsdirektör för Sveriges Farmaceuter, anser också att man kan gå längre i begränsningen av receptfritt i vanlig handel, men vissa läkemedel bör få säljas utanför apotek, anser hon och ger ett exempel:

– Om ett barn får ont i öronen finns det ett värde i att föräldrarna kan få tag på nässpray för att minska smärtan även om det är sent och inga apotek är öppna.

Men den lista som finns i dag över receptfritt som får säljas utanför apotek anser hon är för lång.

– Det är väldigt viktigt att listan begränsas till läkemedel där det är lätt att se symtomen och lätt att veta hur man ska behandla dessa. Generellt är vår uppfattning att läkemedel ska säljas med tillgång till information.

Några förslag om att begränsa försäljningen av fler receptfria läkemedel än paracetamol ligger inte hos Läkemedelsverket för tillfället.

– Vi bevakar naturligtvis hela det receptfria sortimentet kontinuerligt, men just nu ser vi inte skäl till att något mer läkemedel bör tas bort från listan över receptfritt som får säljas utanför apotek, säger Anders Carlsten, direktör för använding på myndigheten.

Relaterat material

Paracetamolförslag kan påverka klirr i apotekskassan

”Det är glädjande nyheter”

Stopp för paracetamoltabletter i butiker

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev