Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förbunden kräver fyra veckors semester

Publicerad: 26 februari 2013, 13:03

Båda fackförbunden för apotekspersonal kräver fyra veckors sammanhängande semester under sommaren.


Sveriges farmacevtförbund har en lång lista på yrkanden som lämnats över till motparten Almega. De två tyngsta punkterna gäller fyra veckors sammanhängande semester och ett så kallat stupstocksavtal, som innebär att minst 2,8 procent gäller om man inte lyckas komma överens i lokala förhandlingar.

Kravet på fyra veckors sommarsemester fanns med även förra året.

– Svårigheten är ju att vi har ett gammalt kollektivavtal som säger tre veckor i juni, juli eller augusti, medan semesterlagen säger fyra veckor. Våra medlemmar ser inte vitsen det gamla avtalet, de är missnöjda med det, säger Christer Borg, förhandlingschef på Sveriges farmacevtförbund till Dagens Apotek.

Förbundet vill också frångå sifferlösa avtal med förslag om ett så kallat stupstocksavtal på 2,8 procent.

– Det handlar inte om utfallet i sig från förra året. Vi är missnöjda med hur förberedelsearbetet och uppföljningsarbetet för avtalen fungerar ute på företagen. De avtal som finns spökar för oss. Om vi inte får den process vi önskar blir det sifferlösa avtalet bara ett spel för gallerierna, säger Christer Borg.

– Men vi har formulerat våra yrkanden så att det finns flera vägar att gå. Jag är optimist, jag tror att vi kan ha ett avtal klart till valborg, säger Christer Borg.

Farmaciförbundet har också kravet på fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna, som en av sina tyngsta punkter. Även det har lämnat över en rejäl lista på yrkanden till motparten Almega. Förbundet yrkar på att en lönepott skapas på varje företag/arbetsplats där varje anställd bidrar med 2,8 procent och med en lägsta löneökning på 430 kronor i månaden.

Förhandlingarna inleds i april.

Relaterat material

Avtalet förlängs med ett år

Förbund återupptar förhandlingar

Lyssnar på medlemmar efter nej till slutbud

Förbund säger nej till slutbud

Klart med nytt avtal 

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev