söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förbunden lyckades inte hålla ihop

Publicerad: 21 maj 2013, 08:32

Farmaciförbundets förhandlingschef Tero Huhta beskriver läget som att

Förbunden på apoteksmarknaden lyckades inte hålla ihop – i år heller. Besvikelsen på Sveriges farmaceuters avtal är stort på Farmaciförbundet.


Förra året släppte förbunden frågan om fyra veckors sammanhängande semester i förhandlingarna för att få till ett ettårigt avtal med Almega. Men Sveriges farmaceuter sade sedan nej till ett slutbud, bland annat med hänvisning till semesterkravet, medan Farmaciförbundet och Unionen gick med på slutbudet.

I år har dock Farmaciförbundet och Sveriges farmaceuter, som förhandlar med Almega ihop med Sveriges ingenjörer, visat upp en enad front. Båda förbunden satte fyra veckors sammanhängande sommarsemester högt upp på kravlistan. Frågan skulle drivas igenom tillsammans.

Men nu har alltså Sveriges farmaceuter och Sveriges ingenjörer släppt semesterkravet och gjort klart med ett avtal.

– Det är som att ligga under med 4–0 i tredje perioden i en hockeymatch, säger en besviken Tero Huhta, förhandlingschef på Farmaciförbundet om Sveriges farmaceuters avtal.

– För oss är det här en konfliktfråga. Det är sorgligt att vi inte kan samla våra krafter, fortsätter han.

Det färdiga avtalet är treårigt och det innebär en lika lång fredsplikt för en stor del av de anställda på apoteksmarknaden.

– Vi har ju full rätt att varsla, men hälften får inte gå ut i konflikt på tre år. Deras medlemmar har arbetsskyldighet, säger Tero Huhta.

Allra mest irritation för Farmaciförbundets del väcker en ny karens för utfyllnad av lön vid föräldradagar. Nu måste Sveriges farmaceuters medlemmar ha arbetat 12 månader, utan avbrott, för att få del av föräldraledighetspengarna.

– Det är ju en försämring. I det fallet hänvisar arbetsgivarna till den övriga arbetsmarknaden, men inte när det gäller semesterfrågan.

På torsdag samlas Farmaciförbundets förhandlingsdelegation och förbundets styrelse för att ta ställning till hur de ska gå vidare i förhandlingarna med Almega.

Relaterat material

Klart med treårigt avtal

Avtalsförhandlingar har lagts på is

Lyssnar på medlemmar efter nej till slutbud

Klart med nytt avtal 

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev