Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förbundstopp hoppar av efter storbråk i Farmacevtförbundet

Publicerad: 29 oktober 2007, 13:37

Inga-Lill Furberg, vice ordförande i Farmacevtförbundet, väljer att lämna sitt uppdrag i förbundsstyrelsen. Anledningen är bråket som uppstått sedan styrelsen valt att ersätta de fackliga representanterna i Apotekets bolagsstyrelse med advokater.


– Jag har informerat om min önskan att avgå från förbundsstyrelsen, och kommer att göra så vid förbundets fullmäktige den 16-17 november, säger hon till Dagens Medicin.

Det var den 18 oktober som Farmacevtförbundet lät meddela att förbundet skulle byta ut sina två fackliga representanter i Apoteket AB:s bolagsstyrelse, varav Inga-Lill Furberg är den ena, mot två advokater.

Anledningen till bytet är främst att Farmacevtförbundet varit mycket kritiskt till Apotekets planer på ett samarbete med den amerikanska läkemedelsdistributören Medco, och därför vill öka den juridiska kompetensen i styrelsearbetet.

Beslutet att tillsätta advokater i stället för fackliga representanter var något som Inga-Lill Furberg starkt motsatte sig, och nu väljer hon alltså att lämna Farmacevtförbundets förbundsstyrelse.

Inga-Lill Furberg är även ordförande för Farmacevtförbundets apotekssektion, en sektion dit närmare 70 procent av förbundets medlemmar hör. Trots att apotekssektionen har en så överväldigande majoritet av Farmacevtförbundets medlemmar har sektionen bara två röster i förbundsstyrelsen.

– Det har tyvärr blivit en situation där apotekssektionen står mot förbundsstyrelsen, säger hon.

Inga-Lill Furberg menar att den ojämna röstfördelningen i förbundsstyrelsen är mycket odemokratisk och hade helst velat lyfta upp frågan vid det kommande förbundsfullmäktigemötet.

– Tyvärr har motionstiden gått ut för årets möte, så det får bli en fråga för nästa år, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev