Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förening tror på e-handel

Publicerad: 9 september 2010, 13:38

APOTEKSMÄSSAN 2010 Internet är ingen fluga, tycker Johan Wallér som är vd för Sveriges Apoteksförening.


I Sverige har vi både personnummer och e-recept, vilket skapar goda förutsättningar för handel med läkemedel på internet. Det sade Johan Wallér när han i dag, torsdag, höll ett föredrag om branschens viktigaste utmaningar.

– Jag skulle själv aldrig köpa en flygbiljett på en resebyrå, så jag har lite svårt att förstå varför inte receptexpediering skulle kunna ske på nätet, sade han.

Omregleringen av den svenska apoteksmarknaden har gått jättebra, tycker Johan Wallér. Men flera uppgifter måste lösas. Till exempel måste läkemedelsförsörjningen fungera prickfritt.

– Den nya marknaden får inte misslyckas en sekund här, för då dyker förtroendesiffrorna, sade Johan Wallér.

På vissa områden behöver den nya apoteksmarknaden förbättras, till exempel när det gäller distributionen av läkemedel. Dessutom borde apoteken arbeta mycket mer med följsamhet, det vill säga att få kunderna att använda sina läkemedel på rätt sätt.

– Där har apoteken gjort lite, och det man gjort har man gjort rätt dåligt, sade Johan Wallér.

Trots att upp emot 500 nya apotek väntas öppna i Sverige de kommande åren trodde inte Johan Wallér att det skulle bli någon brist på farmaceuter.

– Jag tror att man kommer att jobba på nya sätt på de nya apoteken, sade han.

Diskussionen om skillnaden mellan apotekare och receptarier är inte någonting som Sveriges Apoteksförening har engagerat sig i, sade Johan Wallér som svar på en fråga från publiken.

– Jag säger farmaceut. Men jag tycker att det är katastrof när jag går in i ett apotek och ser att det står en legitimerad apotekare i kassan. Det är resursslöseri, sade han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev