Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Föreslår centrum för vårdforskning

Publicerad: 30 mars 2012, 12:09

Efter att ha tittat närmare på vårdforskningen i Sverige har Vetenskapsrådet nu kommit fram till en rad förslag.


Kartläggningen är ett regeringsuppdrag med inriktning på forskningens vetenskapliga kvalitet, samhällsnytta och betydelse för vården. Rådets slutsatser är att det behövs starkare band mellan vårdforskningen och de behov som finns i sjukvården.

– Om våra rekommendationer genomförs kan vi åstadkomma en förstärkning av vårdforskningen. Forskningen inom det här området har en mycket stor bredd. Det skapar stora möjligheter men ställer också speciella krav på finansieringsstrukturerna, säger Mats Ulfendahl, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet, i ett pressmeddelande.

Utvärderingen innehåller tre huvudsakliga förslag. Vetenskapsrådet rekommenderar att mellan tre och fem centrum för vårdforskning, VFC, ska inrättas, kopplade till självständiga enheter som ”kompletterar varandra ämnesmässigt och geografiskt”, med utvärdering efter fem år.

Förutom Vårdforskningscentra ska pengar satsas på projekt inom vårdforskning som ska kunna sökas löpande. Vetenskapsrådet vill också se att forskarskolor skapas med inriktning mot teoriutveckling och innovation för vården.

Läs hela kartläggningen:

Vetenskapsrådets kartläggning, utvärdering och rekommendationer angående svensk vårdforskning

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev