Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Företag får bakläxa för periodens vara

Publicerad: 7 mars 2017, 12:30

Foto: Photos.com

I 37 ärenden har TLV fattat beslut om sanktionsavgifter för företag som brustit i att tillhandahålla periodens vara.


Ämnen i artikeln:

TLV

Det är 16 företag som ska betala sanktionsavgifter efter beslut i sammantaget 37 ärenden, uppger Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, på sin webbplats. De lägsta avgifterna som utdömts är 10 000 kronor och de högsta är 65 000 kronor.

– Hur stor sanktionsavgiften blir beror på hur stor del av månaden som företaget inte har levererat. Har det fallerat tidigt i månaden påverkar det sanktionsavgiften uppåt. En annan faktor som avgör beloppet är hur stora volymer av läkemedlet som säljs, säger Inger Erlandsson, enhetschef på TLV.

Sveriges Apoteksförenings vd Johan Wallér har märkt att det har skett förbättringar i företagens tillhandahållande av periodens vara till apoteken.

– Sedan sanktionsavgiften infördes 2014 saknas inte månadens vara lika ofta, men det sker fortfarande för ofta. Här har det under tre månader skett 37 gånger och det tycker jag är 37 gånger för mycket.

Johan Wallér anser att myndigheten bör överväga att höja sanktionsavgifterna.

– De senaste åren har det varit ungefär lika många där periodens vara saknats. Då vi inte har en trend neråt kanske sanktionsavgifterna är för låga. Varje gång som periodens vara saknas innebär det en logistisk utmaning för apoteken.

Inger Erlandsson anser inte att sanktionsavgifterna är för låga.

– Det är en svår bedömning på vilken nivå avgifterna ska ligga och vi har valt att inledningsvis börja på en låg nivå för att se vad vi får för effekt. Vi kan se att efter vi fick möjligheten att döma ut sanktionsavgifter har vi halverat antalet periodens vara som vi måste byta ut. Men vi ser över det här kontinuerligt och kan komma att göra en annan bedömning längre fram.

Hon tillägger att TLV har börjat lägga på en extra avgiftssumma i de fall då företag upprepat misslyckats med att leverera periodens vara.

De nu beslutade sanktionerna gäller uteblivna leveranser i augusti, september och en del av oktober.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Ämnen i artikeln:

TLV

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev