Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Företag fick inte hänvisa till läkare

Publicerad: 8 september 2014, 08:31

Ett utskick till läkare från läkemedelsföretaget Santen Pharma fälls av IGM för att ha citerat en professor.


Läkemedlet Taflotan används vid glaukom. I ett utskick om läkemedlet till läkare i Sverige citeras Christophe Baudion, professor i oftalmologi i Paris, som uppger att preparatet visat sig vara effektivt för att kontrollera trycket i ögat.

Informationsgranskningsmannen, IGM, påpekar att läkemedelsföretag inte får låta sjukvårdspersonal uttala sig i läkemedelsinformation som garant för ett visst läkemedel eller för att förorda en viss behandling.

Santen Pharma har bestridit anmärkningen och påpekar att det är ett exakt citat från en vetenskaplig tidskrift som sammanfattar ett symposium. Enligt företaget uttrycker citatet inte en personlig rekommendation från föredragshållaren utan berör endast fakta som hänvisar till en vetenskaplig studie.

IGM konstaterar att citatet är ordagrant, men anser att företaget brutit mot regelverket då det har saxat ut, återgivit och distribuerat citatet till läkarkåren. IGM fäller annonsen och utdömer en avgift på 90 000 kronor. Santen Pharma har inte överklagat beslutet.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev