Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Företag har svårt rekrytera specialister i vården

Publicerad: 13 februari 2008, 13:58

Läkare och specialistutbildade sjuksköterskor är några av de yrkesgrupper som de privata företagen har svårt att rekrytera. Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2008.


Arbetsgivarförbundet Vårdföretagarna, som ingår i Almega, har svårt att rekrytera vårdpersonal med den specialistkompetens som krävs. I en rekryteringsenkät som Svenskt Näringsliv har gjort framgår att läkare och specialistutbildade sjuksköterskor är några av de yrkesgrupper som det råder brist på inom det privata näringslivet.

Rekryteringsenkäten visar också att 70 procent av vårdföretagen har behov av högskoleutbildad personal. Bristen på personal med rätt utbildning är den främsta anledningen till att företagen inte lyckas med sin rekrytering.

– Möjligheterna för att utbilda sig måste förbättras för att vård- och omsorgsbranschen ska kunna rekrytera den personal som behövs. Även möjligheterna till vidareutbildning måste förbättras generellt. Detta inte minst för att svensk vård och omsorg ska kunna växa som exportnäring, säger Ari Kirvesniemi, förbundsdirektör för Vårdföretagarna.

Även Socialstyrelsen konstaterar att det råder brist på läkare och specialistutbildade sjuksköterskor. I en rapport som presenterades i början av februari gjorde Socialstyrelsen bedömningen att den inhemska utbildningen av läkare inte räcker till för att fylla behoven inom de närmaste 15 åren. För att möta den ökade efterfrågan krävs en immigration av läkare utbildade utanför Sverige, konstaterar Socialstyrelsen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev