Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Företag säljer placebo till barn

Publicerad: 30 maj 2008, 11:37

En kvinna i USA har som affärsidé börjat sälja verkningslös medicin att ge till barn. Tilltaget får dock kritik av ett flertal experter.


Sockerpillret Obecalp, placebo baklänges, säljs i burkar om 50 stycken till en kostnad av motsvarande cirka 35 kronor av företaget Efficacy brands, startat av en kvinna i Maryland, USA.

Ett stort antal studier har tidigare påvisat effekten av placebo, och denna kunskap har nu kvinnan, vid namn Jennifer Buettner, tagit till sig för sin nya produkt.

– De här pillerna är utformade för att se ut och smaka som riktig medicin, så barnen kommer att luras att tro att de faktiskt tar något med effekt. Sedan tar deras hjärnor över och de säger ”oj, jag känner mig bättre”, säger Jennifer Buettner till New York Times.

Men ett antal läkare och forskare som tidningen varit i kontakt med ifrågasätter både effekten och nyttan av att aktivt behandla barn med placebo.

– Idén att använda placebo som en generell behandlingsmetod slår mig som direkt olämplig, säger en forskare inom medicinsk etik till New York Times.

– Som förälder till tre barn kan jag inte se ett enda tillfälle där jag skulle kunna tänka mig att ge mina barn placebo, säger en annan.

De flesta tester som visar effekt av placebo är även så kallat dubbelblinda, det vill säga att inte heller den som ger medicinen vet om att den är verkningslös.

– Om det här ska kunna fungera väl så kan man inte låta föräldrarna veta att det är ett sockerpiller som de ger sina barn, säger Howard Brody, läkare och medicinetiker vid University of Texas, till tidningen.

Jennifer Buettner försvarar sin affärsidé med att hon tror att överförskrivningen till barn av exempelvis antibiotika, som i slutändan kan vara till mer skada än nytta, skulle kunna minska om fler föräldrar gav sina barn placebo vid mindre allvarliga åkommor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev