Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Företag skyller skrotad studie på slarvande apotekspersonal

Publicerad: 15 augusti 2007, 07:52

Det var Apotekets sjabbel som gjorde att läkemedelsföretaget Diamyd fick skrota en viktig klinisk studie värd miljontals kronor. Det hävdar i alla fall företaget som nu överväger att kräva skadestånd från Apoteket AB.


Under hela våren var förväntningarna på det svenska läkemedelsföretaget Diamyd Medical stora. Aktiekursen steg. Inte minst hoppades analytikerna på resultaten från den dubbelblinda fas 2-studie som hade utförts på 160 typ 2-diabetiker vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

Men den 18 juni meddelade plötsligt företaget att studien hade ogiltigförklarats. Börsen reagerade omedelbart. Aktien störtdök och på några få timmar hade hela uppgången raderats ut.

– Vi är naturligtvis extremt besvikna. Men eftersom vi inte kunde vara säkra på resultatet hade vi inget annat val än att ogiltigförklara den, säger Anders Essen-Möller, vd för Diamyd Medical.

Lägger skulden på sjukhusapotek
Det som hade hänt, enligt Anders Essen-Möller, var att sjukhusapoteket i Malmö, som skötte hanteringen av det diabetesvaccin som skulle utvärderas, hade blandat ihop aktiv substans och placebo.

Ett fel inträffade när apotekspersonalen skulle märka upp ampullerna med vaccin och placebo med hjälp av olika färger. Enligt protokollet skulle ampullerna först märkas med färg. Sedan skulle de inspekteras så att man skulle vara säker på att rätt ampull hade fått rätt färgkod. Först därefter skulle informationen om ampullens egentliga innehåll suddas ut.

”Vi gör inte sådana fel”
Men sjukhusapoteket i Malmö gjorde tvärtom. Personal suddade först bort uppgiften om ampullens innehåll innan den fick sin färgkod, vilket omöjliggjorde den efterföljande inspektionen. Ett annat fel inträffade när vaccinet plockades fram från lagret, vilket skulle göras i tre olika omgångar i en viss ordning.

– Även här blev det fel. En omgång som togs ut hamnade i en annan omgång. Sammantaget gjorde allt detta att korten blandades ihop på ett oacceptabelt sätt. Det gick inte att lita på resultaten. Hårda bud men så är det, säger Anders Essen-Möller.

Pål Stenberg, chef för sjukhusapoteket i Malmö, vill inte kommentera det inträffade men Marianne Hjertstrand, tillförordnad presschef för Apoteket AB, säger:

– Vi har granskat vår dokumentation och vi har inte hittat något som visar eller ens tyder på att vi skulle ha begått något fel.

Diamyd hävdar bland annat att sjukhusapoteket sjabblade när ampullerna skulle märkas upp med färgkoder. Stämmer det?

– Nej, självklart inte. Det är konstigt att Diamyd säger så, säger Marianne Hjertstrand.

Varför är det så självklart?

– Vi gör inte sådana fel. Så är det bara.

Men enligt Anders Essen-Möller är det precis vad den oberoende inspektion, audit, som gjordes på sjuk­hus­apoteket i Malmö visade.

– Enligt vad jag har förstått så hade Apoteket inte tillräckligt bra rutiner. Alternativt så har de inte följt dem.

Vad kostade studien?

– Förutom en massa värdefull tid så kostade den flera miljoner kronor.

Kommer ni att kräva skadestånd från Apoteket?

– Det vill jag inte kommentera mer än att vi ska ta oss en noggrann funderare på det. Vi utesluter ingenting.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev