onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Företag slipper avgifter för övertramp

Publicerad: 12 november 2014, 07:00

Fyra gånger de senaste åren har Meda fällts för sin marknadsföring. Senast för ”The painkiller”-reklamen som marknadsförde läkemedlet Treo. Foto: Marcus Ericsson/Bildbyrån

Läkemedelsföretag slipper betala för annonsövertramp när de inte är med i branschorganisationer. Bara sedan 2011 har företag undkommit mer än 1,2 miljoner kronor.


När läkemedelsföretag bryter mot sina egna etiska regelverk löper de risk att få straffavgifter. Men det gäller endast de företag som är medlemmar i någon av branschorganisationerna Lif, FGL eller IML. Är de inte medlemmar granskas deras annonser och de kan fällas, men någon straffavgift kan inte utdömas.

Dagens Medicin har gått igenom Informationsgranskningsmannens, IGM:s, verksamhetsberättelser från 2011 och framåt samt sökt i IGM:s databas. Det är 14 annonser som har blivit fällda utan att någon avgift har kunnat dömas ut. Sammantaget rör det sig om drygt 1,2 miljoner kronor som inte har betalats – om man räknar det minsta företagen kunde ha fått i straffavgift.

– Tyvärr gör det att systemet inte används på lika villkor, säger Rikard Pellas, som ansvarar för etik och regelsystem hos Lif.

I Dagens Medicins granskning sticker läkemedelsföretaget Meda ut. Företaget har blivit fällt fyra gånger under perioden. Företagen Reckitt Benckiser och Medeca har båda blivit fällda två gånger. Övriga företag som ha blivit fällda utan att behöva betala förekommer endast en gång var.

Förutom att de företag som inte är medlemmar slipper avgift om deras annonser blir fällda, kan de anmäla andra företag utan att löpa risk för att behöva betala någon administrationsavgift.

– Om IGM kommer fram till att det helt eller delvis saknas grund för en anmälan som ett företag har lämnat in måste det anmälande före­taget betala en administrativ avgift. Den avgiften kan vi inte kräva av icke-medlemmar, säger Rikard Pellas.

Han framhåller att icke medlemmar vanligtvis rättar sig efter IGM:s beslut.

– Och de som inte är medlemmar kan frivilligt ansluta sig till det branschetiska regelverket och då betalar de sanktionsavgift om de blir fällda. Det har till exempel Tillotts Pharma gjort.

Är det några fler företag som har gjort det?

– Nej, inte vad jag kommer på just nu.

Rikard Pellas uppger att Lif håller på att se över hur man ska kunna få fler företag att bidra till granskningssystemet. En möjlighet som diskuteras är att också de företag som inte är medlemmar ska krävas på en administrativ avgift när de anmäler and­ra företag som inte blir fällda.

Relaterat material

Den som står utanför kan fällas utan att det kostar

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev