fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Företag slipper påföljd för sen information

Publicerad: 30 oktober 2012, 11:52

Det är inte okej för företag att bryta mot läkemedelslagen, konstaterar Läkemedelsverket. Men så länge lagöverträdare lovar bot och bättring händer ingenting.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I början av oktober publicerade Läkemedelsverket information om att ett läkemedel som används i behandling av hjärntumörer för närvarande inte kunde tillhandahållas i Sverige. Liknande tillfälliga försäljningsstopp är inte ovanliga, men kan bli problematiska för den tillverkare som också vill följa läkemedelslagen.

I lagen, som är från 1992, står tydligt att ett företag som tillfälligt eller permanent upphör med försäljningen av ett läkemedel ska informera Läkemedelsverket om detta minst två månader i förväg.

Vad gör ni om gränsen inte hålls?

– Först frågar vi vad företaget kan göra för att bristen inte ska uppstå igen och om skadan kan mildras på något sätt, säger Tor Gråberg, ­enhetschef för Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

Och om företaget lovar bot och bättring?

– Då går vi inte vidare med sanktioner, säger Tor Gråberg och lägger till att han inte känner till att något företag skulle ha satt lagöverträdelser i system.

Han förklarar också att det på EU-nivå just nu diskuteras vad som är rimligt av medlemsländerna att kräva av läke­medels­tillverkarna vid oförutsedda tillfälliga försäljningsstopp. En lösning kan vara buffertlager och då skulle det följaktligen krävas ett lager motsvarande två månaders försäljning för att läkemedelstillverkare skulle kunna följa svensk lag även vid oförutsedda händelser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev