Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Företag stämmer Stockholms läns landsting

Publicerad: 20 juni 2013, 11:19

Medirätt stämmer Stockholms läns landsting. Företaget anser att landstinget har gjort sig skyldig till patentintrång. (UPPDATERAD)


Företaget Medirätt har utvecklat ett webbaserat stöd vid förskrivning som kopplas ihop med journalerna. Verktyget kräver att läkaren signerar en checklista och syftet är att minska antalet biverkningar hos äldre till följd av medicinering.

Medirätt anser att bland annat Stockholms läns landsting har gjort intrång i företagets patent. Göran Sjönell, allmänläkare och den som har utvecklat verktyget som kallas Medcheck, säger att landstinget har tagit delar av idén och integrerat det i journalsystemet Take Care utan att det är tillåtet.

– Det här är egentligen en ganska lång historia. Det är djupt beklagligt att det har blivit på det här sättet, säger han.

Gunnar Sjönell har tidigare stämt journalföretag för intrång i patenträtten. Han tror inte att Stockholm läns landsting inser allvaret.

– Offentliga drakar som landsting och stora kommuner är inte vana vid patentfrågor. En annan förklaring till att det har blivit så här är tjänstemännens arrogans. Landstinget har svarat att de inte har gjort sig skyldiga till patentintrång.

Stockholms läns landstings chefsjurist Anne Rundquist säger så här om stämningen:

– Vi känner till att de har den här uppfattningen. Vårt svar är att vi bestrider deras yrkande.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev