Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Företagsläkare utan utbildning när Arbetslivsinstitutet skrotas

Publicerad: 19 oktober 2006, 11:38

På måndag skulle Björn Andersson och hans kurskamrater gå andra veckan på företagsläkarutbildningen. I stället fick de beskedet att utbildningen lagts ner eftersom Arbetslivsinstitutet ska läggas ner.


En av nyheterna i budgetpropositionen, som presenterades av den borgerliga regeringen den 16 oktober, var att Arbetslivsinstitutet läggs ner. För de 30 läkare som går på företagsläkarutbildningen i Stockholm får det drastiska konsekvenser.

– Vi skulle ha börjat vår andra kursvecka på  måndag, men det blir inget. Kursen har upphört eftersom Arbetslivsinstitutet ska läggas ner, säger Björn Andersson, specialist i allmänmedicin verksam som företagsläkare i Virsebo utanför Fagersta.

– Det blev en väldigt  upprörd stämning på kursen. Ingen trodde att det skulle kunna bli så här. Man borde veta vad man gör innan man lägger ner en utbildning inom ett område där det råder brist.

Ingvar Lundberg, professor vid Arbetslivsinstitutet och ansvarig för företagsläkarutbildningen, bekräftar att nedläggningen av Arbetslivsinstitutet innebär att utbildningen upphört. Åtminstone tills regeringen lämnat besked om en alternativ finansiering av företagsläkarutbildningen.

Förutom i Stockholm finns det också en utbildning till företagsläkare vid Göteborgs universitet. Även denna är hotad eftersom den finansieras av Arbetslivsinstitutet. Dessutom finns en mängd utbildningar med inriktning mot företagshälsovård för exempelvis sjuksköterskor och arbetsterapeuter, för vilka framtiden nu är osäker.

– Regeringen har inte tagit hänsyn till företagshälsovårdsutbildningarna när man beslutat lägga ner Arbetslivsinstitutet. Vissa konsekvenser av nedläggningen har inte varit övertänkta, säger Ingvar Lundberg.

– Men vi har fått signaler om att det kanske kommer att tillskjutas medel för att utbildningarna ska kunna drivas vidare, dock inte av Arbetslivsinstitutet.

Företagsläkarutbildningen i Stockholm omfattar nio kursveckor utlagda över 1,5 år. Utbildningen motsvarar 15 akademiska poäng och är ett av kraven för att bli specialist i företagshälsovård.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev