fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Företagspengar färgade forskningsresultat

Publicerad: 12 december 2012, 07:56

Ännu en sammanställning visar att prövningar som finansierats av industrin oftare ger positiva resultat. Den här gången är det forskarnätverket Cochrane som har stått för granskningen.


Analysen bygger på resultaten från 48 studier och sammanställningar som publicerats mellan 1986 och 2010 och där syftet var att ta reda på hur industrisponsring påverkar resultat och slutsatser av en prövning.

I studierna hade effekten av läkemedel och medicintekniska produkter för en rad användningsområden utvärderats i förhållande till placebo eller någon annan behandling.

Forskarnas analys visar att industrisponsrade utvärderingar oftare visade större effekt och färre biverkningar, jämfört med prövningar som gjorts med annan finansiering. Den visar också att överensstämmelsen mellan resultat och slutsatser oftare var sämre i samband med industrisponsring.

Utifrån resultaten drar forskarna slutsatsen att det finns en ökad risk för snedvridning av resultat i samband med industrisponsring.

Det här sambandet kunde inte förklaras av skillnader i till exempel randomiseringsförfarande eller längden på uppföljningen mellan studier som var sponsrade av industrin eller inte. Snarare var randomiseringsförfarandet bättre i de industrisponsrade studierna.

Forskarna tycker att man bör ta större hänsyn till den risken i såväl riktlinjer för behandling som i sammanställningar av forskningsresultat. Bland annat genom att tydligt berätta när en prövning gjorts med pengar från industrin.

Läs abstract till genomgången:

Andreas Lundh med flera. Industry sponsorship and research outcome. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012; 12: Art.No.:MR000033. DOI: 10.1002/14651858.MR000033.pub2

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev