Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förlossningsläkaren frias

Publicerad: 27 mars 2014, 10:08

Åtalet mot förlossningsläkaren i det uppmärksammade Eksjöfallet ogillas. Uppdaterad 12:27


Ämnen i artikeln:

Höglandssjukhuset EksjöRegion Jönköpings län

En utdragen förlossning på Höglandssjukhuset på cirka 55 timmar slutade med att barnet dog och att kvinnan fick svåra skador. I dag kom domen från Eksjö tingsrätt: läkaren frias från anklagelsen för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Läkaren har hävdat att oförutsägbara omständigheter tillstötte under själva förlossningen och att han gjort vad han kunnat för att rädda barnet. Hans legitimation drogs in efter det inträffade.

Uppdaterat 11:37: Tingsrätten bedömer inte att prövningen i domstol strider mot principen om att ingen får bli lagförd och straffad två gånger för samma sak. Den av HSAN beslutade åtgärden att återkalla läkarens legitimation, ett beslut som för övrigt har överklagats, kan enligt tingsrätten inte jämställas med en påföljd för brott, utan det är en typisk disciplinåtgärd, enligt rätten. Därför saknades skäl att ogilla åtalet av den anledningen.

Uppdaterat 12:00: Tingsrätten konstaterar också i sin dom att förlossningsläkaren har agerat i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet. Förlossningsläkaren använde sugklocka allt för länge och borde ha avbrutit försöken tidigare och förlöst barnet med kejsarsnitt, enligt domen.

Frågan om läkaren agerade oaktsamt i lagens mening, får också ett jakande svar i domen. Detta trots att kraven för vad som anses oaktsamt ökar i takt med hur riskfylld verksamheten är. Oaktsamheten bedöms så klandervärd att den innefattar straffbar oaktsamhet.

Men tingsrätten anser inte att det står klart att barnet avled på grund av förfarandet vid förlossningen. Det kan ha varit anledningen till barnets död. Men barnet kan också ha dött av cervixspasm, enligt domen. Och det har inte framförts att risken för cervixspasm ökar med en utdragen förlossning med sugklocka.

Utredningen ger inte klart svar angående vilken skada som har orsakat barnets död. Frågan om barnet hade överlevt med kejsarsnitt kan därför inte  med tillräcklig säkerhet besvaras . Sambandet mellan förlossningsläkarens oaktsamma agerande och barnets död är inte bevisat, enligt domen. Därför frias läkaren från vållande till annans död.

När det gäller skadorna som drabbade modern vid förlossningen, anförde läkaren och hans advokat att han befunnit sig i en nödsituation och att han då gjorde vad han kunde för att rädda barnets liv. Enligt domen faller det på åklagaren att i princip lägga fram så mycket bevis att "nödinvändningen framstår som obefogad".

Relaterat material

Wedin: ”Man gör inte fel med berått mod”

Överbelastat när barn avled vid förlossning

Ansåg risken större med kejsarsnitt

Förlossningsläkare ställs inför rätta

Läkare åtalas för dödsfall

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev