måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förlossningsvård behöver samordnas bättre

Publicerad: 30 april 2014, 09:30

Foto: Thinkstock

Ett ökat antal förlossningar, liksom vårdvalet har ökat söktrycket på framför allt BB Stockholm.

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Andelen kvinnor som hänvisas föda i andra landsting är dock fortsatt liten, enligt en rapport från Stockholms läns landsting.

Rapporten, som granskat den omdebatterade förlossningsvården i Stockholmsområdet, beskriver en situation där förlossningsenheterna fått allt mer att göra i ett län som expanderar och därför behöver fler förlossningsplatser. Under 2013 föddes 29 033 barn i länet, det är 2 370 fler än 2007. Men antalet förlossningsplatser har varit konstant, runt 60 stycken.

– Det görs med andra ord fler förlossningar på samma antal platser, säger Anna Nergårdh, chefläkare vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Samtidigt har antalet heltidsarbetande barnmorskor på enheterna ökat från 597 till 646.

Runt 93 procent av mammorna får föda barn på det sjukhus som de har valt och bara 0,3 procent hänvisas till annat landsting, enligt rapporten.

I debatten handlar det annars ofta om hur mammor skickas mellan sjukhusen eller till andra landsting på grund av platsbrist. Men så är det alltså inte?

– Nej. Så här ser det ut. Det är fakta som kanske inte är kända av alla. Vi vill ge en heltäckande bild utan att för den skull förenkla hur enskilda medarbetare kan uppleva situationen. Och visst finns förbättringsmöjligheter, säger Anna Nergårdh.

Andelen öppenvårdsbesök på förlossningarna i Stockholm har ökat med 7 procent årligen de senaste fem åren. Antalet skiljer sig märkbart åt beroende på vilken mödravårdscentral som kvinnan varit inskriven vid. Vissa genomförde 2012 öppenvårdsbesök på förlossningen i snitt 1,3 gånger medan andra har ett genomsnitt på 3,2 besök.

Jouröppna mödravårdcentraler skulle kunna vara ett sätt att styra en del av besöken till rätt vårdnivå, föreslår Anna Nergårdh.

– Det ligger i vårdens ansvar att vara tydlig så att patienterna hittar rätt, säger hon.

Rapporten ger ytterligare en rad förslag på förbättringar. Bland annat behöver klinikerna genom ett gemensamt IT-system få bättre koll på platsläget i realtid, för att kunna hänvisa till rätt plats, om så behövs. Andra förslag är att koncentrera de planerade förlossningarna till ett fåtal sjukhus och att avlasta förlossningarna från akuta öppenvårdsbesök.

Rapporten sammanställdes innan BB Sophia öppnade i mars. Enheten beräknas kunna öka kapaciteten med 4 000 förlossningar per år.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev