Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förlust för Apoteket AB

Publicerad: 15 februari 2011, 10:25

Förlust för Apoteket AB

Apoteket AB gjorde en förlust efter skatt på 277 miljoner kronor under det fjärde kvartalet förra året. Däremot ökade nettoomsättningen i de apotek som kedjan har kvar.


Under perioden oktober till december 2010 ökade nettoomsättningen, det vill säga företagets intäkter efter att skatter och rabatter dragits av, med 0,4 procent. Denna siffra gäller jämförbara apotek, alltså de apotek som kedjan fortfarande har kvar jämfört med samma grupp av apotek under motsvarande period 2009.

”Det är huvudsakligen försäljningen av receptbelagda läkemedel som står för ökningen”, skriver Apoteket AB i sin senaste delårsrapport.

Någon vinst blev det inte sista kvartalet i fjol. Förlusten efter skatt uppgick till 277 miljoner kronor. Under samma period föregående år gjorde Apoteket AB en förlust på 98 miljoner kronor. I slutet av 2009 ägde dock koncernen betydligt fler apotek.

Rörelseresultatet – kedjans intäkter minus kostnader – för det fjärde kvartalet hamnade på - 415 miljoner kronor. Om man räknar bort omreglerings- och omstruktureringskostnader för denna period blir rörelseresultatet - 250 miljoner kronor, vilket kan jämföras med ett positivt resultat på 445 miljoner kronor samma period 2009.

I början av 2010 sålde Apoteket AB en stor del av apoteken, vilket förstås påverkade bolagets ekonomi. Rörelseresultatet hamnade på 63 miljoner kronor för hela året. Det är en betydligt lägre summa än de 804 miljoner kronor som var rörelseresultatet för 2009.

– Vi ser tillbaka på 2010 som ett omställningsår. Hela apoteksmarknaden förändrades i grunden och vi har lagt stor möda på att ställa om verksamheten till den nya situationen. Det innebar att vi har tagit en del särskilda kostnader under förra året. Nu ser jag fram emot 2011 som är ett första helår i konkurrens, säger vd Ann Carlsson i ett pressmeddelande.

Nettoomsättningen på de jämförbara apoteken ökade med 1,9 procent under hela 2010. Vinsten efter skatt blev 4 520 miljoner kronor för helåret. Av dessa bestod dock 4 430 miljoner kronor av realisationsvinsten från försäljningen av flera dotterbolag, bland annat apoteken.

Relaterat material

Apoteket AB är nöjt med halvårsrapporten för 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev