Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Förre stabschefen till apoteksbranschen

Publicerad: 19 mars 2012, 14:24

Henrik Ehrenberg tror inte att pseudonymen”Ove Tove” kommer att förfölja honom på nya jobbet på Sveriges apoteksförening.


I dag, måndag, arbetar Henrik Ehrenberg sin första dag som samhällsstrateg på Sveriges apoteksförening. Där ska han arbeta med föreningens kommunikation, omvärldsbevakning och samhällskontakter.

– Jag kommer att följa utvecklingen i branschen, identifiera möjligheter och problem. Och jag kommer att prata med politiker, myndigheter och andra aktörer om de frågor som föreningen har bestämt sig för är viktiga att driva, säger Henrik Ehrenberg till Dagens Apotek.

Från 2007 och fram till i januari i år var Henrik Ehrenberg stabschef hos socialminister Göran Hägglund (KD). Där snappade han förstås upp en hel del kunskap om apoteksomregleringen.

– Jag kan branschen någorlunda eftersom jag följt frågan i ett antal år, och jag tycker att just apoteksomregleringen var en av regeringens mest spännande reformer. Den påverkar ju människor konkret i deras vardag. Däremot finns det en hel del att läsa in i min nya tjänst när det handlar om djupare kunskap om branschekonomi och sådana saker.

I januari fick Henrik Ehrenberg sluta som stabschef, sedan det kommit fram att han under pseudonymen ”Ove Tove” skrivit nedsättande inlägg på internet om bland andra Göran Hägglunds utmanare Mats Odell.

”Genom det sätt han har agerat har han skadat förtroendet för sin person och för möjligheten att utföra sitt arbete” sade Göran Hägglund då.

Men nu är frågan utagerad, enligt Henrik Ehrenberg. Han tror inte att de politiker han ska påverka i apoteksfrågor kommer att koppla samman hans namn med händelsen.

Har du en god relation till socialdepartementet i dag?

– Ja, absolut. En del av min roll där handlade om att ha kontakter in i partiet och det gjorde mitt arbete som stabschef lite svårt. Men ingenting av det här hade ju med socialdepartementets frågor att göra.

Har du fått lova att inte skriva anonyma kommentarer i sociala medier när du arbetar för Sveriges apoteksförening?

– Jag tror att de räknar med att jag har lärt mig någonting av det som hände.

I veckan presenteras Sveriges apoteksförenings årsrapport och en av Henrik Ehrenbergs första uppgifter blir att hantera efterarbetet till den.

Har du redan nu identifierat några viktiga frågor du vill arbeta med?

– Jag ska väl landa lite på jobbet och låta saker ta sin tid. Men det finns ju saker som är viktiga för branschen att lyfta upp, det handlar till exempel om generikaproblematiken och vad den får för konsekvenser för patientsäkerheten, så den kommer jag att sätta tänderna i till att börja med, säger Henrik Ehrenberg.

Innan han blev stabschef arbetade Henrik Ehrenberg bland annat som chefredaktör på tidningen Kristdemokraten och som generalsekreterare för LSU, Sveriges Ungdomsorganisationer. Han har studerat statsvetenskap vid Växjö universitet och påbörjat en utbildning till tidningsledare vid Göteborgs universitet.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev