Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Försäkringsbolag samlar in och sparar känslig information

Publicerad: 25 Juni 2008, 08:32

Det är orimligt att försäkringsbolag kan inhämta och spara medicinsk och genetisk information hur länge som helst. Det anser Socialstyrelsen, som nu vill se lagändringar.


Försäkringstagare som tecknar en individuell personförsäkring ger i många fall samtidigt försäkringsbolaget en fullmakt att begära ut information ur patientjournaler och uppgifter från Försäkringskassan.

Det gäller också information om anlag och sjukdomsrisker som kan finnas i patientjournalen för den som genomgått en genetisk undersökning, förutsatt att personen är över 18 år och att det gäller högre försäkringsbelopp.

Fullmakten gäller oavsett om journaluppgifterna är relevanta för försäkringen eller inte och är inte tidsbegränsad, utan gäller hela personens liv och även efter att personen avlidit. Detta även om personens ansökan avslås eller om kundrelationen avslutas.

Om detta slår Socialstyrelsen larm i en ny rapport, som överlämnas till regeringen i dag.

– Det är orimligt att försäkringsbolagen ska behålla hälsoinformation och patientuppgifter från hälso- och sjukvården för så lång tid, särskilt om försäkringstagaren säger upp försäkringen. Därför måste lagstiftningen ses över, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har haft regeringens uppdrag att följa upp hur lagen om genetisk integritet som infördes den 1 januari 2007 tillämpas.

Underlaget till utredningen består av en enkät till försäkringsbolag i Sverige som tecknat individuella personförsäkringar under år 2006 och år 2007. Enkätsvaren har också kompletterats med intervjuer med riskbedömare på försäkringsbolag.

Det är inte rimligt att försäkringsbolagen ska behålla genetisk information och andra patientuppgifter från hälso- och sjukvården om försäkringsansökan avslås eller om den sökande återkallar sin ansökan, eller att uppgifterna sparas efter det att ett försäkringsavtal har upphört att gälla, skriver Socialstyrelsen.

Myndigheten föreslår att uppgifterna inte ska få sparas längre än den allmänna preskriptionstiden, tio år, efter att ett försäkringsavtal upphört att gälla. När det gäller försäkringar som inte beviljats bör tiden vara betydligt kortare, anser man.

I rapporten skriver Socialstyrelsen också att systemet med  generella fullmakter bidrar till att försäkringsbolagen regelmässigt bereder sig tillgång till mer information än vad de har rätt till. Myndigheten vill därför att de fullmakter som försäkringsbolagen använder för att få tillgång till information bör avgränsas i lag eller förordning, så att de bara omfattar den information som man har rätt att efterfråga enligt lagen.

Läs rapporten här 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev