Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Försäkringskassan fick bakläxa

Publicerad: 17 december 2012, 09:26

Två läkare ordinerade maximal vila och varnade för att kvinnan riskerade att dö. Trots detta bedömde Försäkringskassan att hon var fullt förmögen att arbeta.


Det var förra året som kvinna som är bosatt i Malmö drabbades av njurartärstenos. Till följd av detta fick hon mycket högt blodtryck. Två läkare intygade till Försäkringskassan att de ordinerat kvinnan maximal vila  på grund av mycket farligt högt blodtryck , skriver Skånska Dagbladet.

Läkarna påpekade att risken för att kvinnan skulle drabbas av stroke eller hjärtinfarkt skulle öka om hon återgick till sitt arbete som vårdbiträde under sjukdomstiden. I sina intyg till Försäkringskassan skrev de båda läkarna att det kan ta flera veckor från att en njurartärstenos har sprängts innan blodtrycket stabiliserats.

Trots detta bedömde Försäkringskassan att kvinnan var fullt arbetsförmögen och nekade henne sjukpenning. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten. Skånska Dagbladet rapporterar att förvaltningsrätten nu har rivit upp Försäkringskassans beslut. Rätten skriver att det medicinska underlaget från läkarna visar att hennes arbetsförmåga var helt nedsatt och att hon därför var berättigad till sjukpenning.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev