Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Försäkringskassan kritiseras för hantering av sjukskrivna

Publicerad: 18 september 2007, 09:02

Försäkringskassan får ta emot hård kritik efter en granskning av Riksrevisionen. Myndigheten fullgör inte sitt uppdrag att utreda de sjukskrivnas arbetsförmåga.


– Försäkringskassan är alltför passiv i sina kontakter med arbetsgivare. Många sjukfall rullar på utan mål och mening. Det är anmärkningsvärt att det ofta dröjer mer än ett år innan arbetsgivaren, den sjukskrivne och Försäkringskassan träffas, säger riksrevisor Eva Lindström i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen har granskat sjukfall som pågått längre än 90 dagar och där Försäkringskassan konstaterat att den sjukskrivne inte kan återgå till sina gamla arbetsuppgifter.

Trots att det åligger Försäkringskassan att kontrollera om den sjukskrivne kan få andra arbetsuppgifter hos arbetsgivaren saknas en sådan utredning i en tredjedel av fallen, skriver Riksrevisionen.

Många beviljas också sjuk- eller aktivitetsersättning utan att deras arbetsförmåga i nya eller anpassade arbetsuppgifter prövats ordentligt.

Enligt granskningen har Försäkringskassan inte fullgjort sitt uppdrag, något som riskerar att leda till långa sjukskrivningar och onödiga förtidspensioneringar.

Läs hela rapporten på Riksrevisionens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News