Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Försäkringskassan litar inte på läkarna

Publicerad: 24 oktober 2006, 09:15

Enligt en studie från Försäkringskassan anser 80 procent av myndighetens handläggare att de har svårt att avgöra om den sjukskrivande läkaren gjort riktiga bedömningar i sina intyg.


Det är upprörande att Försäkringskassan inte litar på läkarnas bedömning vid sjukskrivning. Det anser Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Enligt studien finns ett ömsesidigt misstroende mellan Försäkringskassan och läkarkåren.

– Systemet fungerar inte bra, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg.

Han efterlyser bland annat tydligare riktlinjer för sjukskrivningsprocessen, något som Försäkringskassan och Socialstyrelsen nu arbetar med ett få fram.

– Försäkringen är en försäkring och ingen försörjningskälla. Därför ska man stärka försäkringsmässigheten. Det ska vara rakare rör mellan det man betalar in och de utgifter man har. Kanske ska man ta lärdom av pensionssystemet, som ligger utanför statsbudgeten, det innebär att utbetalningarna minskar om försäkringens utgifter blir höga, säger Curt Malmborg.

Eva Nilsson Bågenholm tror inte att det behövs ett nytt sjuk försäkringssystem.

– Detta gör inte saken bättre, däremot behövs bättre samarbete mellan sjukvården och Försäkringskassan, ett arbete som påbörjats. Man kan heller aldrig tro att riktlinjer och fastställda mått kan lösa problemen med sjukskrivningsprocessen. Vi arbetar med människor och det kommer alltid att vara subjektiva bedömningar som avgör sjukskrivningarna, säger hon.

Särskilda sjukskrivningskommittéer i landstingen skulle kunna bidra med samlad kunskap och ha ett nära samarbete med Försäkringskassan, anser Eva Nilsson Bågenholm.            DN Debatt: "Försäkringskassan kan inte lita på läkarnas bedömning" 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev