söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Försäkringskassan vill inte informera läkare

Publicerad: 15 november 2006, 14:15

Med ett ja i förväg från patienten kan läkare få besked om beslut direkt från Försäkringskassan. Det har Svensk förening för allmänmedicin och myndigheten enats om. Men Försäkringskassan ser ändå ingen skyldighet att underrätta.


Relationen mellan läkarkåren och Försäkringskassan i sjukskrivningsfrågor har länge varit spänd. Ett problem har varit att Försäkringskassans beslut i sjukskrivningsfrågor är sekretessbelagda.

Därför är det bara patienten, och inte läkaren, som har fått ta del av de färdiga besluten, förutsatt att inte patienten själv hör av sig till läkaren och berättar.

– Patienterna tror ofta att läkaren fått reda på det färdiga beskedet, och det kan leda till onödiga missförstånd, säger Benny Ståhlberg, ordförande för Distriktsläkarföre-
ningen.

Men nyligen enades Försäkringskassan och Sfam, Svensk förening för allmänmedicin, om att patienten i förväg kan godkänna att läkaren får ta del av beslutet. Om patienten och läkaren gör en skriftlig överenskommelse som Försäkringskassan får, gäller inte sekretessen.

– Det kan underlätta väldigt mycket, speciellt för de personer som får ett negativt beslut av Försäkringskassan, säger Annika Eklund-Grönberg, ordförande för Sfam.

Hon nämner som exempel att om personer varit långtidssjukskrivna och är deprimerade, kan besked om indragen ersättning vara väldigt tunga. Ofta är det svårt för dem att på egen hand ta tag i ett eventuellt överklagande. Om läkaren får reda på beskedet samtidigt som patienten, kan hon vid ett tidigt skede börja hjälpa patienten att föra sin talan.

Siwert Gårdestig ser problem

Men även om Sfam och Försäkringskassan enats om att det går att hantera sekretessen, är de inte ense om hur det ska fungera i praktiken.

Siwert Gårdestig, programdirektör vid Försäkringskassan, är försiktig.

– Vi är överens, men sen ska det lösas praktiskt. Visst kan man skriva ett godkännande, men Försäkringskassan har fortfarande ingen skyldighet att rapportera beslutet till läkaren, säger Siwert Gårdestig.

Annika Eklund-Grönberg blir förvånad när hon får höra detta.

– Jag har utgått från att Försäkringskassans handläggare inte har något mot att informera läkarna. Jag har bara hört att de inte kan informera, på grund av sekretessen. Någon annan anledning till att de inte skulle kunna informera känner inte jag till, säger hon.

När Dagens Medicin frågar Siwert Gårdestig om varför Försäkringskassan inte skulle vilja informera läkarna om färdiga beslut, blir han osäker.

– Vi vet fortfarande inte vilka problem som skulle kunna uppstå om detta sattes i system. Skulle informationen då bli spårbar? Måste vi trycka nya blanketter? Vilka resurser skulle krävas? Våra experter måste kolla på det här innan vi kan gå vidare, säger han.

Få läkare känner till förändringen

Annika Eklund-Grönberg har redan hunnit skicka ut information om systemet med godkännande mellan patient och läkare till lokala Sfam- och distriktsläkarföreningar.

Men läkarna runt om i landet verkar ändå inte känna till det i någon större utsträckning.

– Ska jag vara ärlig så är det här första gången jag hör talas om det, säger Benny Ståhlberg.

Men han tycker att det låter bra. Det kan leda till bättre feedback mellan Försäkringskassan och läkarna.

Sfam och Försäkringskassan ska snart träffas igen för vidare samtal.

Peter Normark

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev