Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Försäkringskassans anställda dömer ut ny sjukförsäkring

Publicerad: 1 mars 2010, 07:58

Förändringarna i sjukförsäkringen gör att sjuka som behöver vård lämnas utan hjälp. Det anser handläggarna på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.


Regeringens förändringar i sjukförsäkringen har debatterats flitigt sedan en grupp cancerläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge varnade för följderna i december förra året. Nu har fackförbundet ST frågat sina medlemmar på Försäkringskassan vad de anser om reformen.

Bland de omkring 3 500 personer som har svarat på enkäten anser en majoritet att de som berörs av förändringen inte får den hjälp de behöver. 76 procent tycker att de som nu utförsäkras bör erbjudas mer av medicinsk rehabilitering och vård.

Slutsatsen: De anställda ser i första hand behov av medicinsk färdigbehandling, därefter insatser som sänker tröskeln tillbaka till arbetslivet, och först därefter egentlig arbetsförmedling. Men regeringens politik bygger på motsatsen: Utförsäkrade flyttas från ett system för medicinsk behandling i första hand till ett system för arbetsförmedling i första hand. Eftersom politiken inte utformas efter behoven hos de långtidssjuka, riskerar hela reformen att bli ett misslyckande , skriver ST:s ordförande Annette Carnhede och utredaren Roger Syrén i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Läs debattartikeln:

 Regeringen har felbedömt de utförsäkrades vårdbehov  (i Dagens Nyheter)

Relaterat material

Läkare från Karolinska angriper Försäkringskassan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev