Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Försäljningen av gamla Karolinska skjuts upp

Publicerad: 13 Februari 2018, 16:02

Landstingsfullmäktige beslutade i dag att återremittera ärendet om försäljningen av Karolinska universitetssjukhusets gamla huvudbyggnad.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetStockholms läns landstingNya Karolinska Solna, NKS

Den 30 januari beslutade landstingsstyrelsen i Stockholms läns landsting att föreslå fullmäktige att godkänna försäljningen av Karolinskas gamla huvudbyggnad och intilliggande byggnader.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade vid dagens möte på återremiss. Även Alliansen ställde sig bakom beslutet.

– Det är glädjande att fler partiet i slutändan anslöt sig till vår linje, säger Gunilla Roxby Cromvall, gruppledare för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Moderata fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist berättar för Dagens Medicin att partiet beslöt sig för att stödja en återremittering för att alla partier ska känna sig trygga med beslutet.

– Vi har tid på oss ända till juni. Men då gäller det att även den samlade oppositionen tar ansvar och inte bara förkastar den här affären.

Köpeskillingen för de aktuella byggnaderna är 2,3 miljarder kronor. Avtalet måste enligt överenskommelse senast skrivas under med köparen fastighetsfondsförvaltaren Niam AB i juni, annars faller det.

– Det är viktigt att även framtida köpare ser oss som seriösa. Vi ska ju sälja av den byggnaden och andra fastigheter för ett värde av 10-20 miljarder, det är ett stort ansvar, säger Paul Lindquist.

Kan det hända att ni ändrar er egen ståndpunkt efter en ny utredning?

– Man ska aldrig säga aldrig, men vår utgångspunkt är att det här är en bra affär.

Senast i går fick fastighetslandstingrådet en lista med 9 000 namnunderskrifter som protesterade mot försäljningen, insamlade av bland annat Stockholms läkarförening.

Det finns två starka skäl för att inte sälja gamla Karolinska, enligt Sara Åsbrink, huvudskyddsombud och förtroendevald för Läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset:

Dels kan det behövas som buffert nu, i och med att NKS inte uppfyller arbetsmiljökraven och planerade inflyttningar kan försenas, dels tjäna som en framtida buffert för vård, utbildning och forskning när befolkningen växer. Det är också värdefullt att bevara kulvertförbindelsen från NKS via gamla Karolinska och de gamla lokalerna för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Tidigare under tisdagen framkom att landstingspolitikerna i Stockholm har svängt i ytterligare en fråga, även Alliansen ställer sig nu bakom en extern granskning av flera av turerna runt Nya Karolinska Solna, NKS. Det gäller bland annat frågor om jäv och konsultköp, enligt Dagens Nyheter.

Relaterat material

”Att behålla gamla Karolinska vore inte ansvarsfullt”

”Det är bråttom om vi ska rädda Karolinska”

Alliansen vill ha extern granskning av NKS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev