Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Försenade operationer farliga

Publicerad: 20 januari 2011, 14:59

Halkan har lett till att många sjukhus tvingats ställa in operationer. Men inställda operationer får svåra konsekvenser för patienterna, visar en ny studie.


Den senaste tidens väderskiften har följts av rapporter om hur planerade operationer ställs in och skjuts upp till följd av hårt akut tryck, se artikel här intill.

Nu kommer forskning som visar att uppskjutna operationer har stora medicinska konsekvenser för den som drabbats, rapporterar Svenska Dagbladet, SvD.

Enligt tidningen har två grupper om vardera 65 patienter som genomfört en knä- eller höftledsoperation studerats.

I gruppen som fick opereras på utsatt tid förekom komplikationer i 33 fall. I gruppen där operationen ställts in med kort varsel förekom 50 fall av komplikationer.

Bland följderna fanns infekterade sår, urinvägsinfektioner och depressioner. Fyra patienter drabbades även av stroke.

– Att genomgå en operation är en våldsamt stor händelse för patienterna och de måste mana fram mycket psykologisk kraft och förberedelse för att klara av det. Att då få beskedet, tyvärr du måste åka hem, är en stor besvikelse för dem. De blir arga, stressade och upprörda, säger Leif Ryd, professor i ortopedisk kirurgi och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, som varit med och genomfört studien, till SvD.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News