Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Försenat godkännande av IT har sinkat apoteksaktörer

Publicerad: 8 juni 2010, 11:25

Flera apoteksaktörer känner frustration när Apotekens Service AB dröjer med sitt godkännande av IT-system. Servicebolaget kontrar med att aktörerna haft felaktigt ställda förväntningar.
(NY VERSION 13.24)


Dagens Apotek har tidigare skrivit om Birgitta Molin, receptarie i Trollhättan, som bara väntar på ett godkännande för att kunna dra i gång apoteksverksamhet med inriktning på djurläkemedel. Så här sade hon på Dagens Apoteks sajt den 28 maj:

– Jag är bokstavligen förtvivlad över att det här går så långsamt. Allting i övrigt har vi färdigt, det mesta sedan augusti i fjol.

Som det är i dag är det bara receptexpedieringssystemet Pharma Suite från Pharma Solutions som fått godkänt av Apotekens Service AB, det statliga bolag som fått uppdraget att testa och godkänna IT-systemen.

Pharma Suite har valts av Apotek Hjärtat, Ica Cura, Åhléns apotek, Medstop och Foxfarmaci.

Infodatum, Logica och Receptum är tre andra företag som alla har system inne för testning och godkännande.

Infodatums svenska representant Arne Fritjofsson tror på besked i slutet av augusti, men kan inte riktigt förstå varför det tar sådan tid.

– Jag tror att Apotekens Service inte insåg från början vad de fått för uppdrag. Inga färdiga system, inga nya apotek, säger han.

Eva Reimers, kommunikationschef på Apotekens Service AB, säger att processen komplicerats av att det är första gången för alla inblandade.

– Det har hänt att vi fått in för ofärdiga system. Vi testar ett system innan det går in i testnings- och godkännandeprocessen. Jag upplever att apoteksaktörerna inte har förstått komplexiteten. Förväntningarna om att komma i gång har varit felaktiga från början, säger Eva Reimers.

På Apotekens Service AB är det gruppen för granskning och godkännande som arbetar med IT-systemen. En grupp som nu söker nya medarbetare enligt en annons på den egna sajten.

Eva Reimers säger att det har varit svårt att veta i förväg hur stort arbetet skulle bli och hur många som behövdes för att utföra det.

– Vi har haft inne konsulter hela tiden och det kommer att vara fortsatt hög belastning på gruppen. När systemen är godkända kommer uppgraderingar av dem. Som jag förstått är det en av konsulterna som nu i stället övergår till fast anställning, säger Eva Reimers.

Infodatums Arne Fritjofsson väntar svar från Apotekens Service i augusti, medan Jan Siösteen, områdesansvarig på Logica, säger att Logica väntar skriftligt svar om sitt system Pharma Logica i morgon den 9 juni.

– Vi förutsätter att vi har en certifierad produkt i morgon.

Jan Siösteen är inte överraskad över att det tagit lång tid och tycker inte att någon bär skulden.

– Så ser förutsättningarna ut med nya aktörer.

Receptum och deras system Maxx skev Dagens Apotek om i förra veckan och då sade Eva Reimers att Apotekens Service AB räknar med ett godkännande för Receptum inom den närmsta månaden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev