tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare anser att katter och hundar ska stängas in

Publicerad: 6 april 2006, 13:18

Stäng in hundar och katter i områden som är smittade med fågelinfluensa! Det kräver fem ledande europeiska forskare i tidskriften Nature.


Smittskyddsmyndigheterna och Världshälsoorganisationen, WHO, gör inte tillräckligt för att upplysa om den roll som hundar och katter kan ha i smittspridningen av fågelinfluensan.

Det hävdar fem forskare vid Erasmus Medical Centre i Rotterdam, Nederländerna samt FN:s Food and Agricultural Organisation. Enligt forskarna kan både hundar och katter komma att spela en viktig roll för om och i så fall hur fågelinfluensaviruset förändras så att det blir smittsamt för människor.

Forskarna är bland annat kritiska till hur WHO konsekvent har tonat ner riskerna med våra vanligaste husdjur som potentiella smittspridare. Enligt forskarna är det välkänt att vanliga huskatter och andra kattdjur, som tigrar och leoparder, har infekterats med fågelinfluensavirus.

En av författarna till Nature-artikeln, virologen Albert Osterhaus, har dessutom gjort experiment som visar att katter kan smitta varandra och att smittan sprids via luftvägarna. De kan också smittas genom att svälja viruset, vilket är en ny smittväg för influensavirus hos däggdjur, skriver Albert Osterhaus.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev