Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare avgjorde sexuell läggning genom hjärnanalys

Publicerad: 5 augusti 2009, 08:58

En dansk läkare har varit med och utvecklat en metod för att avgöra patienters sexuella preferenser genom att läsa av deras hjärnaktivitet.


Den tyskdanska studien omfattar 12 heterosexuella och 14 homosexuella män. De har fått titta på bilder av manliga och kvinnliga könsorgan samtidigt som deras hjärnaktivitet har registrerats med magnetisk resonanstomografi, MRT.

Genom att analysera data från undersökningarna med en särskild algoritm har forskarna utvecklat en metod som påstås kunna fastställa en persons sexuella läggning med 90 procents säkerhet.

– Det här visar att man kan avläsa vad folk upplever i deras hjärnor. Genom att analysera särskilda aktiviteter i olika områden av hjärnan kan vi se om någon är gammal eller intelligent eller homosexuell. I grund och botten är det ett slags tankeläsning, säger Hartwig Siebner, överläkare vid Hvidovre Hospital och en av forskarna bakom studien, till den danska sajten Videnskap.dk.

Studien har publicerats i tidskriften Journal of Sexual Medicine. På sikt tror forskarna att deras metod kan användas för att diagnostisera till exempel pedofili.

Läs abstract:

Journal of Sexual Medicine 2009; 6; 1628-1634

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev