Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare citerar gärna Bob Dylan

Publicerad: 14 december 2015, 23:31

Låttiteln

För drygt ett år sedan uppmärksammades att forskare vid Karolinska institutet tävlar i att smyga in citat från Bob Dylan i vetenskapliga artiklar. Nu visar en studie i BMJ:s julnummer att KI-forskarna inte är ensamma om att citera musikern.


Carl Gornitzki är bibliotekarie vid Karolinska institutets universitetsbibliotek och den som först upptäckte att KI-forskarna citerade Bob Dylan. Nu har han och två andra forskare på KI gått vidare och undersökt förekomsten av Bob Dylans låttexter i medicinska vetenskapliga artiklar. Studien är publicerad i BMJ:s julnummer, som innehåller artiklar av en mer obskyr karaktär.

Forskarna fann 213 referenser där det var tydligt att forskarna citerade Bob Dylan. De populäraste låtarna var ”The Times They are a-Changin’” som citerats i 135 artiklar och ”Blowin’ in the Wind” i 36 artiklar. Tidskriften Nature verkar vara särskilt förtjusta i musikern, de har publicerat sex artiklar med Bob Dylan-referenser.

Första gången ett citat dök upp var 1970 i tidskriften Journal of Practical Nursing.

– Under 1970-talet var det bara en handfull citeringar och sedan var det ganska tyst fram till 1990-talet. Därefter kan vi se en exponentiell ökning, säger Carl Gornitzki.

Som möjliga förklaringar till ökningen från 1990-talet ser forskarna att Bob Dylans karriär tog ny fart vid den tiden och att attityden hos tidskriftsredaktörerna blev samtidigt lite mer liberal.

– Men vi spekulerar också i att generationen som växte upp och lyssnade på honom nu sitter som redaktörer på de medicinska tidskrifterna och tycker att det är kul när han citeras, säger Carl Gornitzki.

Men musikreferenserna verkar inte ha gett artiklarna mer uppmärksamhet, den vetenskapliga citeringsgraden är något lägre för de artiklarna jämfört liknande artiklar.

Carl Gornitzki är själv ett Bob Dylan-fan och tycker självklart att det är roligt att fler uppskattar hans texter.

– Det skrivs många spaltmeter om Bob Dylan varje år, och den här undersökningen är mitt lilla bidrag.

Några nya studier är inte på gång, men granskare har föreslagit att forskarna borde finkamma den medicinska vetenskapliga litteraturen efter referenser till bland annat Abba och Shakespeare.

Andra studier i julnumret handlar om handlingsplaner vid en zombieapokalyps, hur brittiska politiker har en ökad risk för förtida död och om en särskild gångstil hos ryska toppolitiker som kopplas till militär träning.

Läs mer i abstract:

Carl Gornitzki med flera. Freewheelin’ scientists: citing Bob Dylan in the biomedical literature. BMJ, publicerad online 14 december 2015. Doi: 10.1136/bmj.h6505

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev