Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Forskare ges tillstånd korsa människa och djur

Publicerad: 17 januari 2008, 13:40

Brittiska myndigheter har gett forskare tillstånd att skapa hybrid-embryon – med celler från både människa och djur.


Det är de två universiteten King´s College London och Newcastle University i Storbritannien som för första gången fått tillstånd att skapa embryon som består av både djur- och människoceller.

Det tillstånd som  The Human Fertilisation and Embryology Authority  utfärdat gäller i ett år. Och embryona, som skapas genom att humana celler förs samman med äggceller från djur, måste förstöras inom 14 dagar, skriver BBC News Health.

Tanken är att utvinna stamceller från embryona i syfte att forska på olika genetiska sjukdomar, exempelvis alzheimers eller Parkinsons sjukdom, enligt Stephen Minger och hans kollegor vid King´s College London.

Lyle Armstrongs team vid Newcastle University vill i stället använda tekniken för att bättre förstå hur stamceller utvecklas till olika vävnader i kroppen. Med bättre kunskap skulle det i framtiden kunna bli möjligt att odla nya vävnader i laboratoriet, resonerar Lyle Armstrong.

I dag använder forskarna i första hand befruktade ägg som blir över efter provrörsbefruktningar, men dessa embryon är ofta få och av dålig kvalitet.

Det unika tillståndet från brittiska myndigheter kom efter att det visade sig att denna typ av forskning har stöd bland allmänheten.

Andra menar att beslutet är oetiskt, att idén är absurd och att det absolut inte får leda till att det skapas en djur-människa-hybrid.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev